Kreşlerde de uzaktan eğitim: “Aa öğretmenim iyiymiş!”

Ayşegül Özbek
Facebook Twitter

Okulların kapanması ve “evde kalın” çağrılarıyla birlikte oyun çocukları da sokağa çıkmıyor ve kreşlere devam etmiyor. Kimi anne-baba için zorlu bir süreç başlamış oldu. Evde yeni oyunlar bulmak, oyun kurmak biraz zor oluyor.

Kreşten, öğretmeninden, arkadaşlarından uzak kalan çocuklar için Kartal Belediyesi Kreş Müdürlüğü de geçen hafta bölgeye bağlı kreşlerin öğretmenleriyle birlikte oyun ve etkinlik videoları çekti. İki gün önce youtube üzerinden paylaşıma açılan videoları her çocuk takip edebilir.

“Merhaba çocuklar ben Çağla Öğretmen bizleri özlediniz mi?” diye soruyor Çağla Öğretmen. “Evet, biz de sizleri özledik.”
Ebru Öğretmen “Rüzgarlı Bir Gün” kitabını okuyor.
Gamze Öğretmen de “Bugün benimle birlikte resim yapmaya ne dersiniz?” diyor.

Kartallı çocuklar için öğretmenlerini karşılarında görmek çok daha heyecan verici. Kartal Belediyesi Kreşler Müdürü Enif Yavuz- Dipşar, Kartal’da belediyeye bağlı 15 kreş ve 1000’e yakın öğrenci bulunduğunu belirtiyor.

“Korornavirüs sebebiyle eğitime ara verildiği bu günlerde Kartallı çocuklara uzaktan eğitim ile ulaşıyoruz.”

Aden: Evde kalma günü

5,5 yaşındaki Aden “Aa öğretmenim iyimiş” diyerek izliyor ilk videosunu.

“Deniz Öğretmenin sabah sporu var, müzik öğretmeninin şarkılarını söylüyorum. Kendi öğretmenimmi de sürekli izliyorum. Videoları izliyorum. Oyuncağım da var. Çiuv çiuv diye atan hani. Öğretmenimi görünce mutlu oldum. Tatil, evdeyiz, evde kalma günü.”

Annesi Gülşah Aden’in arkadaşlarını da özlediğini söylüyor:

“Soruyor ne oluyor diye, geçeceğini söylüyorum, bir virüsün insanları hasta ettiğini anlatıyorum. Sadece haftada bir kere dışarı çıkıyoruz. Bahçeye bakıyor. Etkinlik kitabındaki aktiviteleri yapıyoruz. O çekilen videolarda öğretmenini görmesi ona bir motivasyon oldu. Onu görmek iyi geldi. ‘Öğretmenim iyimiş’ diyerek izledi. Orada hâlâ bir şeyler yapılıyor olduğunu görmek, bilmek iyi geldi. Bana da iyi geldi. Hayat devam ediyor, öğretmenim hala orada, okulum hala orada düşüncesi iyi hissettirdi. Okul ortamında, sınıfta çekilmiş videolar.

TRT’nin EBA programlarının ilkokul 1 bölümlerini de izliyoruz. Okula da bir hazırlık oluyor, Oradan dinozor resmi çizdi. Oyuncaklarının arasından dinazorunu buldu getirdi, kendince bağlantılar kurdu.”

Ali Deniz: Ayşe Öğretmeni görünce çok sevindim

5 yaşındaki Ali Deniz, “Evde oynuyorum. Ayşe Öğretmen at oyununu oynatıyor. Sevindim onu görünce.”

Annesi Funda Ali Deniz’in bu süreçte soruları olduğunu aktarıyor:

“Ona sosyal mesafiyi anlattık, mesafemizi korursak ve ellerimizi yıkarsak bu virüsün bizi hasta etmeyeceğinden söz ettik. Biz virüsü kaparsak sağlıksız olan kişilere bulaştırma riskinden bahsettik. Videoları da çok dikkatli izliyor. Okul kapanmadan önce de el yıkama gibi eğitimler verilmişti.

İlk zamanlar hava güneşliydi bahçeye çıktık ama onları tutmak zor oluyor. Hemen arkadaşına doğru koşup temas etmek istiyor. Bu aralar hava soğuk olduğu için dışarıyı pek sormuyor. Abisi 12 yaşında o daha farkında ama Ali Deniz 5 yaşında olduğu için yönergeleri unutabiliyor. Ayşe Öğretmeni tekrar karşısında görmüş olmak rahatlattı Ali Deniz’i.”

Ada: Biliyor musun, benim kardeşim olacak!

Ada 4 yaşında. “Oyun yaptırıyor Esra Öğretmen. Matematik yapıyorum.” Ama oyunlardan öte onun için heyecan veren başka bir konu var: “Biliyor musun benim kardeşim olacak!”

Ada’nın annesi İlknur bu süreçte çekirdek ailenin dışında kimseyle görüşmediklerini aktarıyor:

“Çok bunaldığında babası ofise gidince hava alsın diye dışarı çıkıyoruz. Bu süreci en kısa sürede atlatmamız için evde olmamız gerektiğini biliyor. Süreci oyunla geçirmeye, negatifliği pozitifliğe çevirmeye çalışıyoruz. Bu aktivite videoları bizim için çok iyi oldu. Ada, Esra Öğretmenini görünce huzurlu oluyor. Biz ne kadar aktivite yapmaya çalışsak da bir yerde tıkanıyoruz. Belediyenin yaptığı bu hizmet onlara, çocuklara değer verdiğini gösteriyor. Büütn bu süeç bittiğinde tekrar motive olmaya çalışacaklar. Biz çalışan ebeveynler için zor olacak.”

Poyraz’ın annesi: İşe gidiyorum, bu videolar onun için çok iyi oldu

4,5 yaşındaki Poyraz’ın annesi Nurdan özel sektör çalışanı ve bu süreçte işe gitmeye devam ediyor:

“Ben çalışıyorum, Poyraz evde anneannesi ile birlikte. Dün başladı izlemeye videoları Başta öğretmenini görünce çok mutlu oldu. Bu onu oyalıyor ve uzak kalmaması açısından da çok iyi oldu. Uzun bir süreç ve belli değil ne kadar sürecek. Bu uzaktan eğitim çok başarılı. Bazen de akşamları ben eve gelince yapıyoruz. Deneyleri çok seviyor. Akışkan hamur deneyini çok sevdi. Şarkılar, okunan kitaplar, parmak oyunları ona keyif veriyor.”

Yavuz-Dipşar: Kanalımız tüm çocuklara açık

Kartal Belediyesi Kreşler Müdürü Enif Yavuz Dipşar uygulamayla ilgili şu bilgileri veriyor:

“Aslında Avrupa’daki ilk alerjik çocuk kreşini açtığında Kartal Belediyesi, çocuklara yönelik farkındalığı ile ciddi anlamda öne çıkmıştı. Şimdi bu uygulama ile de sosyal belediyeciliğin güzel bir örneğini sergiliyor. Youtube kanalı herkese açık, sadece kendi öğrencileri değil, ilgili yaş grubunda ülkemizdeki tüm çocuklar ücretsiz olarak faydalanabiliyor.

Hem sınıf öğretmenlerinin hem de branş öğretmenlerinin hazırladığı eğlenceli videolar ile öğrencilerin farklı gelişim alanlarının geliştirilmesi hedefleniyor.

70 video ile başlanan projemizde, 3,4,5,6 yaşlar için bilimsel deneyler, kavramlar, spor aktiviteleri, müzik, resim dersleri, parmak oyunları, şarkılar mevcut.

Kent kültürünün karmaşasında çocukların aileleriyle geçirdikleri zamanın çok kısıtlı olduğunu biliyoruz ve aslında ne yazık ki çocuklarımızla oynamayı unuttuk. Bu videolar sayesinde hem çocuklar okulla bağlarını sürdürüyorlar hem kreş öğrencileri kendi öğretmenlerinin hazırladıkları videoları seyrediyorlar.”