“Yalnızlığa terk edilmiş birçok aile var”

Ayşegül Özbek
Facebook Twitter

“Ben bir şekilde maddi gücüm olduğu için özel yardımcı tutuyor ya da özel ders aldirabiliyorum çocuğuma ama yalnızlığa terk edilmiş birçok aile var. Ve hepimiz için konuşmak zorundayım”

Dilek Bozkurt, otizmli kızının ilk defa devlet okulunda eğitim alacakken bu eğitimden mahrum kaldığını anlatıyor. Nedeni ise pandemi gerekçe gösterilerek “kolaylaştırıcı kişinin” (gölge öğretmen/abi/abla) okula kabul edilmemesi.

Yüz yüze eğitimin başlanmasıyla birlikte okullar, ellerine “pandemiye özel” yazı ulaşmadığını gerekçe göstererek, ailenin otizmli çocukları için sağladığı personeli-gölge öğretmeni okula almak istemiyor. Veliler dilekçe vererek durumu şikayet etse de bu süreçte çocuklar okuldaki eğitimden mahrum kalıyor.

TIKLAYIN – “Bırakın gölge öğretmeni, otizmli çocuğumu okula almak istemediler”

Oysaki Milli Eğitim Bakanlığı 8 Ocak 2020’de yayınladığı genelgeyle birlikte, okullarda otizmli çocuklar için gölge öğretmenlerin artık yer alabileceğini bildirmişti.

TIKLAYIN – Otizmli Çocuklar İçin Gölge Öğretmen Uygulaması Hayata Geçiyor

TIKLAYIN – “‘Gölge Öğretmen’ Özel Gereksinimli Tüm Çocukları Kapsamalı”

Dilek Bozkurt’un kızı Beylikdüzü Şehit Ömer Halis Demir Uygulama Okulu’na gidiyor. Geçen yıl pandemi olmadan önce okula bakıcı, yönetmelikte geçen “kolaylaştırıcı kişi” olarak kızıyla birlikte gidiyordu.

“Bakıcı sınıfın kapısında duruyor, kapı da duvar!”

Bozkurt, “kolaylaştırıcı kişi” ve okul ile ilgili süreci şöyle anlatıyor:

“Gerçi o zamanlar da ilk etapta ‘olmaz’ demişlerdi ama biz okulun rehberlik servisi ile konuşup daha önce çocuğumuzu hiç yalnız göndermediğimizi ve yine yalnız göndermeyeceğimizi söylemiştik. Gerçekten de öyle, anaokulu döneminde bile sorunlar yaşadığımız için okuldan almak zorunda kalmıştık.

“Grup eğitimine giderken iki hafta gibi bir sürede kızımın davranışlarında farklılıklar olduğunu tespit ettik. Sınıftaki çocuklardan etkileniyor ya da öğretmenle ilgili bir sorun oldu diye düşündük. Tabii bakıcıyı sınıfa almadıkları için içeride neler olduğunu bilemedik. Bakıcı sınıfın kapısında duruyordu. Kapı da duvar!”

“Veli de giremez, gölge öğretmen de…”

Koronavirüs salgını ile birlikte durumun değiştiğini aktaran Dilek Bozkurt şöyle devam ediyor:

“Öğrendik ki bireysel de derse gidebiliyormuş, biz de öyle ders verilsin diye talepte bulunduk. Bir süre geçti, sonra ‘ders ayarladık’ dediler, aradılar. Anlaştık, kolaylaştırıcı kişi sınıfa gidiyordu. Derken pandemi dolayısıyla her şey altüst oldu tabi. Yıllarca zaten kendi çabamızla eğitim aldırdık kızımıza. İlk defa devlet okuluna eğitime düzgün gidebilecekti ki o da olmadı.

“Şimdi okulların iki gün devam durumu var ya; çocuk evde boş kalmasın, iki saat de olsa ne öğrense kârdır, okula gitsin yine bakıcıyla birlikte dedik. Ama bu sefer de ‘Covid-19 nedeniyle okula veliler bile alınmıyor, kesin talimat aldık’ dedi okul müdürü. Ayrıca ‘diğer veliler giremeyince sizin kolaylaştırıcı kişi de sorun oluyor’ dedi.”

“Covid-19 bahanesi mi?”

Dilekçe verdiklerini ve bu süreçte çocuklarını okula göndermediklerini aktaran Bozkurt, şöyle devam ediyor:

“Eşim de ‘tamam’ dedi ‘göndermeyelim o hâlde.’ Biz çocuğumuzu yalnız göndermedik hiç gönderemeyiz dedi. Verdik dilekçeyi ve şu anda göndermiyoruz. Özel rehabilitasyon merkezinde ekstra ders alarak eğitimini aldırıyoruz ve evde olabildiğince yürütmeye çalışıyoruz durumu.

“Yalnızlığa terk edilmiş birçok aile var”

“Bugün kızımın boynunda bir sağlık sorunu olduğu için Milli Eğitime gidemedim. Yoksa Ak Parti Beylikdüzü Eğitim Komisyonu Başkanı bu konuda yönetmeliği almam için yönlendirdi beni, sağ olsun. Ben zaten gönderme taraftarı değilim ama yine de uygulanan şey yönetmeliğe uygun mu yoksa bu durumu zaten sorun eden sistemin Covid- 19 bahanesi mi ondan emin olmak istedim… Ben bir şekilde maddi gücüm olduğu için özel yardımcı ya da özel ders aldirabiliyorum ama yalnızlığa terk edilmiş birçok aile var. Ve hepimiz için konuşmak zorundayım.”

“‘Gölge öğretmen şimdilik rafa kaldırıldı”

Öte yandan dün “Bırakın gölge öğretmeni, bugün çocuğumu da okula almak istemediler, biliyor musunuz?” diyen otizmli annesi Hatice Kayaförü İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne gidip şikayette bulunduğunu ancak oradaki yetkililerin “Gölge öğretmeni şimdilik rafa kaldırın” dediğini aktardı.

“Milli Eğitim’e gittim. ‘Gölge öğretmen şimdilik rafa kaldırıldı’ dediler. Veliler ‘sınıfa yabancı girmeyecekti, benim çocuğum risk altında’ der diye rafa kaldırılmış. ‘Siz girebilirsiniz’ dediler. E ne farkı var? Ha gölge öğretmen ha ben. Okul müdürüyle konuşacağım eğer bana itiraz edecek olurlarsa kendileri bilir. Benim oraya girmem gölge öğretmeni kabul etmemelerinden çok daha vahim bir şey onlar için.

“Ayrıca ben diğer çocuğumu bırakıp nasıl gideceğim okula acaba. Öte yandan okulda yalnız bırakırsam çocuğuma nasıl davranacaklar diye de düşünüyorum. Çocuk okuldan mahrum kalacak.”

Gölge öğretmen nedir?

Okul yıllarında özel gereksinimi olan çocuklarla çalışan bir eğitim yardımcısıdır. Çocukların tanıları ve öğrenme güçlükleri hakkında bilgi sahibidirler ve bu bilgileri eğitim ortamında uygun şekilde kullanan gölge öğretmenin sağlanması çocuğun okula devam edebilmesi için en önemli ihtiyaç olarak gösteriliyor.