MEB toplumsal cinsiyet kavramını hedeflerinden çıkardı

Evrim Kepenek
Facebook Twitter

Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin – Aydoğan’ın verdiği bilgilere göre, MEB’in 10 Eylül’de yayımladığı 2019/2020 Eğitim- Öğretim Yılı Hedef Listesi’nde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği’nin de içinde olduğu 26  hedef yer almıştı. Ancak MEB’in internet sitesinde ertesi gün yayımlanan listede Toplumsal Cinsiyet Eşitliği’ni kaldırarak 25 hedef yayımladı.

25 hedef şöyle: Atılganlık, Bağımlılıkla Mücadele, Bilinçli Teknoloji Kullanımı, Bireysel Farklılıklara Saygı, Çatışma Çözme Becerileri, Çocuklarda Cinsel Eğitim, Duygu Kontrolü, Geleceği Planlama, Gelişim Dönemi Özellikleri, Hak ve Sorumluluklarını Bilme, İhmal İstismardan Korunma, İletişim Becerileri, İşbirliği Geliştirme, Karar Verme Becerisi, Kuşaklararası İletişim, Olumlu Davranış Geliştirme, Öz Bakım Becerileri, Özgüven Geliştirme, Özsaygı Geliştirme, Problem Çözme Becerileri, Sağlıklı Yaşam, Stresle Baş Etme Becerileri, Şiddeti Önleme.

Aytekin – Aydoğan, MEB’in son dakika değişikliği yaparak, “MEB Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği”nde değişiklik yaptığını ve toplumsal cinsiyet eşitliğini tüm alanlardan kaldırdığını belirtti.

“MEB kazanımlarımıza saldırıyor”

Aytekin – Aydoğan, “Rehberlik etkinliklerinden toplumsal cinsiyet kavramını çıkarttılar. Bu etkinliklerin sivil toplum kurumları ve MEB toplumsal cinsiyet kavramını hedeflerinden çıkardı - Çocuk Odaklı Habercilik Kütüphanesiuluslararası kurumlarla yapılacağı bilgisi var.

“Yıllardır hem Eğitim Sen’li kadınların hem de kadın mücadelesinin kazanımlarının sistematik bir saldırı altında olduğun görüyoruz. “Kazanımlarımız MEB tarafından tek tek ortadan kaldırılmak isteniyor.

“YÖK’ün toplumsal cinsiyet tutum belgesini kaldırması da bunlardan biri.  Eğitim alanında MEB yurt genelinde 162 okulda uygulanacağını daha önce ilan ettiği, Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Okul Projesi’ni de çeşitli vesayet kesimlerinin hedef göstermesi sonunda iptal etmesi de bunun örneği.

“Şimdi de MEB Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği’nde değişiklik yaptı. Bu da toplumsal cinsiyet kavramının okullardan çıkartılıp yerine dinci vakıflarının görüşlerinin alacağı anlamına geliyor.

‘Mahkeme kararına rağmen değişiklik’

“Biz daha önce benzer değişikliklere karşı mahkeme dava açtık. Yani okullarda Ensar Vakfı gibi kurumların etkinlik yapmasına dair açtığımız davayı kazandık. Bu konuda bir Danıştay kararımız da var. Danıştay o kararda ‘Devlet eğitim sorumluluğunu başka kurumlara yükleyemez’ diyor. Bu yönü ile bakılınca MEB’in yaptığı bu değişiklikle anayasal suç işlediğini söyleyebilirim. Mahkeme kararlarına rağmen bu değişikliği yapıyorlar.

“MEB’deki bu değişikliler çok tehlikeli bir gidişatı gösteriyor. Biz yıllardır bu zihniyetle mücadele ediyoruz. Toplumsal cinsiyetin okullardan uzaklaştırılıp yerlerinin cemaat ve vakıflara bırakılması asla kabul edebileceğimiz bir durum değildir.”

Okullarda toplumsal cinsiyet kavramının öğretilmesi, İstanbul Sözleşmesi’nin maddeleri arasında da yer alıyor.