“Merak Kuyularına Işıl Işıl Asansörler İniyor”

Eğitim Reformu Girişimi 6 Mayıs 2019 Türkçe
Facebook Twitter

Eğitim Reformu Girişimi

Eğitim Reformu Girişimi (ERG) tarafından 16 Nisan’da düzenlenen 16. Eğitimde İyi Örnekler Konferansı kapsamında hayata geçirilen “Merak Edenler Atasözleri” kitabı yayınlandı.

TIKLAYIN – ‘Merak’la İlgili Özlü Sözler Baştan Yazılıyor

Merak duygusunun eğitimdeki önemini işlemek ve eğitime dair merakı birlikte büyütmek amacıyla Merak Edenler temasıyla gerçekleşen 16. Eğitimde İyi Örnekler Konferansı sonrası yayımlanan kitapta iki binin üzerinde merakla ilgili özlü söz yer alıyor.

ERG, öğrenmenin en önemli bileşenlerinden biri olan merakın, kültürümüzde ne kadar az yer bulduğuna dair farkındalık yaratmak için sosyal medya kanalları üzerinden bir kampanya başlatmıştı. Türkçede merakı destekleyen tek bir özlü söze rastlanmamış olması nedeniyle, bu boşluğu doldurmak amacıyla “Merak Edenler” kitabını hayata geçirdi.

Akademisyenler, yazarlar ve eğitimciler tarafından incelenen sözlerin yer aldığı kitapta; Furkan Birgün, Cem Dinlenmiş, Merve Atılgan, Gökçe İrten, Ethem Onur Bilgiç gibi sanatçıların çizimleri de yer alıyor. ERG, “Kitabı indirerek sınıfta, okulda, evde, merakın kendine yer bulduğu her köşede kullanabilirsiniz” çağrısı yapıyor.

"Merak Kuyularına Işıl Işıl Asansörler İniyor" - Çocuk Odaklı Habercilik Kütüphanesi

Ethem Onur Bilgiç

"Merak Kuyularına Işıl Işıl Asansörler İniyor" - Çocuk Odaklı Habercilik Kütüphanesi

Cem Dinlenmiş

"Merak Kuyularına Işıl Işıl Asansörler İniyor" - Çocuk Odaklı Habercilik Kütüphanesi

Furkan Birgün

Tanıl Bora kitabın Önsöz’ünde ise şöyle diyor:

“Niyet ederseniz merakın peşinde derinlere inmek için Descartes’ın, Kant’ın, Nietzsche’nin – Aquinalı Thomas’ın da! – sahip olduğundan çok daha fazla olanak da var elimizde. Merak kuyularına ışıl ışıl asansörler iniyor. Meğer ki, merakı rikkatten (incelik, duyarlılık gösterme) koparmayalım; merakın, soru sorma sanatı demek olduğunu unutmayalım.”

Kitapta yer alan bazı sözler şöyle:

“İnsan anadan, başarı meraktan doğar”

“Olta yemi merak olanın kovası dolu olur”

“Tatlı dil yılanı, merak ise insanı deliğinden çıkarır”

“Merak eden yollar aşmış, meraksız yolunu şaşmış”

“Ya merakın yolunu aç ya meraklıya yol aç”

“Merak zihnin güneşidir”

“Merak bilgenin huyudur”

“Merakını gıdıkla ki öğrenince gülesin”

  • Etiketler