Eğitim Öğretim Yılı Başında Eğitimin Durumu Raporu

Eğitim-Sen Eylül 2019 Türkçe
Facebook Twitter

Eğitim-Sen

Eğitim-Sen, 9 Eylül Pazartesi günü başlayacak olan yeni eğitim ve öğretim yılı öncesi “2019-2020 Eğitim Öğretim Yılı Başında Eğitimin Durumu” başlıklı raporunu kamuoyuyla paylaştı.

Eğitim-Sen Genel Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısında Eğitim-Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan tarafından açıklanan raporda, “Ekonomik krizin etkisiyle zorunlu okul ihtiyaçlarında son bir yıl içinde yüzde 15 ile yüzde 35 arasında artış meydana gelmiş, bu durum velilerin ekonomisini olumsuz etkilemeye başlamıştır” denildi.

Raporda, dile getirilen 10 maddelik talepler şöyle:

“Eşit, ulaşılabilir, nitelikli, ücretsiz eğitim”

* Tüm öğrencilerimizin eşit, ulaşılabilir, nitelikli, ücretsiz eğitimden yararlanmasını sağlayacak bütçe planlaması yapmak MEB ve siyasi iktidarın sorumluluğudur. Sorumluluğun gereği yerine getirilmelidir.

* Tüm öğrencilerimizin eğitim hakkı uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınmıştır. Öğrencilerimizin eğitim hakkını tam ve baskı altında kalmadan kullanması gerekir. Öğrencilerimizi çırak olmaya özendiren politikalardan vazgeçilmelidir.

“İkili eğitimden kaynaklı sorunlar çözülmeli”

* Yargı kararları uygulanmalı; Diyanet, dini vakıf ve dernekler ile yapılan protokoller sonlandırılmalıdır.

* Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’ nün ‘özerk’ yapısına son verilmelidir.

* Anadolu liselerinde ikili eğitimden kaynaklı oluşabilecek güvenlik, sağlık, beslenme gibi sorunlara yönelik MEB önlem ve çözümler üretmelidir. Güvenlik sorununun çözümü için ücretsiz servis başta olmak üzere acil adımlar atılmalıdır.

“Her öğrencinin istediği okula gitme hakkı vardır”

* 2019-2020 eğitim öğretim yılında LGS sınavına girecek 1 milyon 800 bin öğrencinin mağduriyet yaşamaması için gereken önlemler alınmalıdır. MEB öğrencilerin taleplerini toplamalı, okul gereksinimini belirlemeli ve bu gereksinimi karşılayacak önlemleri “Her öğrencinin istediği okulda eğitim alma hakkı vardır” ilkesini gözeterek yaşama geçirmelidir.

* Proje okulları uygulaması sonlandırılmalıdır.

* Sözleşmeli, ücretli, güvencesiz çalışma biçimlerine; mülakat uygulamalarına son verilmelidir. Öğretmen açığı kadar atama acilen yapılmalıdır.

“MEB eğitim emekçilerine sahip çıkmalı”

* Öğretmenlerin statüsü, çalışma koşulları, hakları, işe alım ve istihdam biçimine kadar her konuda öğretmenlerin söz ve karar hakkı gözetilmelidir.

* Hukuksuzca ihraç edilen arkadaşlarımız hala MEB çalışanıdır. MEB eğitim emekçilerine sahip çıkmalı, yaşanılan mağduriyetlere ilişkin sorumluluğunun gereğini yerine getirmelidir. Öğretmenleri başarılı, başarısız olarak ayrıştıran, okul müdürlerini performans denetimine tabi bırakan ‘2019 Yılı Öğretmenler Günü Genelgesi’ geri çekilmelidir.

  • Etiketler