Çocuklar İçin Daha İyi Bir Dünya Girişimi: “Ses çıkarıyoruz”

bianet
Facebook Twitter

Çocuklar İçin Daha İyi Bir Dünya Girişimi, Kadriye Moroğlu Lisesi öğrencilerinin yanında olduğunu açıkladı, okulun “bildirim yükümlülüğünü” ve tacize maruz kalan öğrencilere psikolojik destek sağlanması gerektiğini hatırlattı.

Çocuklar İçin Daha İyi Bir Dünya Girişimi, bianet’in “Tacize Uğrayan Öğrenci Mezun Oldu, Tacizci Öğretmen Ders Vermeye Devam Ediyor” başlıklı haberinin ardından yazılı bir açıklama yaparak okulda yaşanan süreci takip edeceklerini açıkladı ve yapılması gerekenleri sıraladı.

Öğretmeni tarafından taciz edilen Eylül’ün okul idaresine yaptığı şikayetin adli makamlara bildirilmemesinin “bildirim yükümlülüğünün ihlali” olduğunu hatırlatan girişim, “Ses çıkarıyoruz: Kadriye Moroğlu Lisesi öğrencilerinin ve Eylül’ün yanındayız” dedi.

Bu sene üniversiteye başlayan Eylül adlı kadın öğrenci, 17 yaşındayken Kadriye Moroğlu Anadolu Lisesi’nde maruz kaldığı coğrafya öğretmeninin tacizini mahkemeye taşımış ve yaşadıklarını bianet’e anlatmıştı.

“Öğrencilerin güvende hissedeceği bir ortam yaratılmalı”

Açıklamada Eylül’ün okul idaresine yaptığı şikayetin adli makamlara bildirilmemesinin “bildirim yükümlülüğünün ihlali” olduğu belirtilirken, “Öğrencilerin şikayet etmelerine rağmen cezasızlık ile karşılaşmaları, cinsel istismar, tehdit gibi ihlallerin sistematik hale gelmesine yol açmıştır. Bu durum, öğrencilerin okulda güvende hissetmemelerine neden olduğu gibi, cinsel şiddetin önlenmediğinde ulaşabileceği boyutlara dair birçok belge bulunmaktadır” ifadelerine yer verildi.

Girişim acil olarak yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

  •  Öğrencilerin güvende hissedebilmeleri için gereken ortam, öğrenciler, öğretmenler ve MEB yetkililerince birlikte tartışılmalı ve alınabilecek önlemler, katılımcı bir yaklaşım ile gerçekleştirilmelidir.
  •  Cinsel şiddet uyguladığı ifade edilen öğretmenin yanı sıra bildirim yükümlülüğünü ihlal eden okul yönetiminin de soruşturmaya dahil edilmesi, cezasız bırakılmaması sağlanmalıdır.
  •  Cinsel şiddete maruz kalan öğrencilerin erişebileceği psikolojik destek programları sağlanmalıdır.
  •  Benzer bir olayın bir daha yaşanmaması için okul içerisinde etkili başvuru/şikayet mekanizması kurulmalı, bu mekanizma tüm okullarda yaygınlaştırılmalıdır.

Girişim, Eylül ve Eylül gibi bu ihlallerle karşılaşan ve bu ihlallerden etkilenen tüm Kadriye Moroğlu Lisesi öğrencilerinin yanında olacağını söyledi.