Hakkında

ÇOCUK ODAKLI HABERCİLİK KÜTÜPHANESİNE HOŞGELDİNİZ!
İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (SIDA) tarafından desteklenen kütüphane projemiz, haber üretiminin her aşamasında çocuk haklarını merkeze koyan bir gazetecilik anlayışının yaygınlaştırılması amacıyla çocuk odaklı habercilik konusunda çalışma yapmak isteyen herkes için kaynak olabilmeyi hedefliyor.

 

Çocuk Odaklı Habercilik Elkitabı ve Kütüphane Projesi

 

İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (SIDA) tarafından desteklenen Çocuk Odaklı Habercilik Elkitabı ve Kütüphane Projesi’ni 2018 yılı itibarıyla tamamladık.

Proje kapsamında bizimle birlikte çalışan İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aslı Tunç,  çocuk haberlerinin sunumu ve çerçevelenmesindeki güncel durumu incelemek amacıyla gazete taraması gerçekleştirdi.

Çocuk Odaklı Habercilik Elkitabı için yol gösterici nitelik taşıyan çalışmada, 31 adet ulusal gazete incelendi. 16 Nisan, 20 Nisan ve 24 Nisan 2018 tarihli ulusal gazetelerde basılmış olan çocuk haberleri değerlendirmeye alındı.  Medya taraması sonucunda çocukların haberlerde ele alınışının çocuk odaklı habercilik kapsamında incelemesi yapıldı.

Çevrimiçi olarak yayınladığımız Çocuk Odaklı Habercilik Elkitabı’nı yukarıdaki çalışmaların ve geçmiş deneyimlerin ışığında, Eğitim Reformu Girişimi’nden Gazeteci Umay Aktaş Salman hazırladı.

Görsel Tasarım ve Uygulamasının Ali Seçkin Karayol tarafından tamamlandığı Çocuk Odaklı Habercilik Kütüphanesinin hazırlık aşamasındaki içerik tasarımı ve editoryal uygulaması Elif Ünal tarafından gerçekleştirildi.

Kütüphane içerisinde çocuk odaklı habercilik ile ilgili hazırlanmış rehberler, akademik çalışmalar, ulusal ve uluslararası kurumların hazırladığı araştırma ve raporlar, çocuk odaklı habercilik örnekleri, sözlük çalışmaları, ve çocuklarla ilgili çalışma yapmak isteyen kişilerin faydalanabileceği bağlantılar yer alıyor.

Proje sonucunda oluşturduğumuz kütüphane ve elkitabının; gazeteciler, gazeteci adayları, haberlere çocuk odaklı bakıp bakmadığını sorgulamak isteyen iletişim fakültesi öğrencileri, akademisyenler, okurlar ve izleyiciler için faydalı olmasını diliyoruz!