“Özel gereksinimli çocukların da eğitimi kesintiye uğramamalı”

Ayşegül Özbek
Facebook Twitter

Okulların kapanması ve uzaktan eğitime geçilmesiyle birlikte Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezleri de kapatıldı. Burada eğitim görenler de mecburen evlere kapandı.

Ancak özel gereksinimli çocukların da eğitim alması ve eğitimlerinin kesintiye uğramaması gerekiyor. Bu nedenle, çocukların eksiğini gidermek üzere Ege Özel Çocuklar Vakfı ve Işıldayan Özel Çocuklar Eğitim Merkezi bir proje başlattı. Ailelerle gönüllü öğretmenleri ücretsiz olarak online eğitim için buluşturmayı amaçlıyor.

Özel eğitim öğretmeni, uzman psikolojik danışman ve Işıldayan Özel Çocuklar Eğitim Merkezi Müdürü Selvi Çalış, kurumların kapanmasıyla birlikte söz konusu öğrenciler için rehabilitasyon desteği adına bir uzaktan eğitimin yapılmadığını belirterek şunları söyledi:

“Birçok öğretmen gönüllü destek veriyor”

“Dünya yeni bir sisteme geçiş yapıyor, her çocuk için yeni bir sistem bu uzaktan eğitim ama bunun bir de özel eğitim alan çocuklar ayağı var. Biz vakıf olarak, eğitimciler olarak bunun başlangını yapmak istedik.

Türkiye genelinde sayısı oldukça fazla olan özel gereksinimli tüm alanlarda; down sendrom, disleksi, otizm, zihinsel yetersizlik alanlarındaki tüm öğrenciler için eğitim programı geliştirmek istedik. Psikolog, beden eğitimi öğretmenleri, ergoterapistler, özel eğitim öğretmenleri var. Birçok eğitmen destek veriyor. Amaç sadece eğitim vermek değil, topluma bir farkındalık kazandırmak. Bu çocukların yalnız olmadığını ailelere hissettirmek. Eve kapanıp beklemelerini istemiyoruz. Aileler için de zor bir psikolojik süreç bu.

Şimdilik kendi okul bünyemizde çalışmalara başladık deneme amaçlı. Hem öğrenciler hem de veliler çok memnun. Bir umut oldu onlar için. Diğer çocuklardan ayırmamamız gerektiğini de vurguluyoruz.

“Çocukların eğitimsel açıdan gerilememeleri gerekiyor”

Biz rehabilitasyon merkezleri olarak yılboyu açığız, kesintisiz. Bunun nedeni de çocukların eğitimlerini kesintiye uğramaması, bildiklerini unutmaması gerekiyor. Eğitimsel açıdan gerilememeleri gerekiyor. Ben uzun yıllardır bu alanda çalışıyorum ve ilk kez böyle bir ara oldu, çocuklarımız daha önce böyle bir kesinti yaşamamıştı. Özel eğitimin kesintisiz devam etme zorunluluğu var. En azından bu şekilde aradaki bağlantıyı koparmamış oalcağız. Farklı yüzler de görseler onlara uzanan birinin olduğunu görecekler.