Erken Çocukluk Dönemini İşleyen Gazeteciler İçin Tavsiyeler

BMSG, Oregon Health & Science University- Portland State University School of Public Health 2018 Türkçe, İngilizce
Facebook Twitter

BMSG, Oregon Health & Science University- Portland State University School of Public Health

Berkeley Media Studies Group ve Oregon Health & Science University-Portland State University School of Public Health tarafından 2018’de yayımlanan rehber, erken çocukluk hakkında haber yapacak gazeteciler için yenilikçi ve kapsamlı bir harita sunuyor.

Metin, İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (SIDA) mali desteği ile yürütülen Çocuk Odaklı Habercilik Projesi kapsamında IPS İletişim Vakfı/ bianet tarafından Türkçe’ye kazandırıldı. Çevirisini Elif Ünal gerçekleştirdi.

Haberlerde erken çocukluk konusunu işlemek gerek etkilerinin zaman içinde görünüyor olmasından gerekse bu konuyla ilgilenen birçok bilim alanı olmasından dolayı gazeteciler için oldukça karmaşık ve zorlayıcı olabiliyor. Rehber de bu zorlukları aşmak adına muhabirler, gazetecilik alanı ve insan hakları savunucuları için ayrı ayrı tavsiyelere yer veriyor.

“Çocukların sağlığı doğdukları yerin posta kodunun bir sonucu olmamalı” sloganıyla yola çıkılan rehberde halk sağlığı çerçevesi üzerinden erken çocukluk dönemi ve bu dönemde tecrübe edilenlerin topluluğa etkileri bilimsel bulgular üzerinden değerlendiriliyor.

Hamilelik öncesinden erken çocukluk dönemi sonuna kadar yaşananların, çocuğun yetişkinlik yaşamında derinden etkileri olduğuna dair farklı bilimden gelen araştırmalar mevcut. Bu etkiler nesiller arasında da aktarılarak toplumun bütününü etkileyen bir hal alıyor. Erken yaşta eğitimden, iş yerindeki doğum iznine kadar çocukların yaşamını etkileyen politikalar toplumun genelini etkiliyor. Bu aşamada da erken çocukluk dönemi ve gazeteciliğin bunu işlemedeki rolü oldukça önemli.

Başta eğitim ile ilgili haberlerde olmak üzere çocuklarla ilgili haberlerde çocukların engelleri nasıl aştığına yönelik “olağan dışı” kahramanlık hikayeleri yer alıyor. Kitap ise buna karşı toplulukların çocuklar önündeki engelleri kaldırdığı haberlerin yer alması gerektiğini öne sürüyor.

Rehberde zaman baskısı altında çalışan muhabirlerin haberde kısa sürede arka plan bilgisi verebilmesi için taktikler, bireysel hikaye anlatımındaki tuzaklardan kurtulma yolları, çocukların başarı hikayelerinin nasıl verilebileceği, bilimsel bilgilerin bir araya nasıl getirilebileceği ve çözüm önerirken dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgiler yer alıyor.

İnsan hakları savunucularının ve gazetecilik alanının erken çocukluk dönemiyle ilgili kapsamlı haberleri nasıl destekleyebileceği üzerine öneriler sunuluyor. Ve son olarak kitapta geçen öneriler iki haber örneği üzerinde uygulanarak somutlaştırılıyor.

Berkeley Media Studies Group’a metinlerini Türkçeleştirmemize izin verdikleri için teşekkür ederiz.