Aşılar zararlı mıdır, otizme neden olur mu, güvenli midir? Sağlık Bakanlığı, aşıyla ilgili bilgilendirme kapsamındaki internet sitesinde, aşılarla ilgili yanlış bilinenlerin doğrularını açıkladı, bu sorulara yanıt verdi.
Sağlık Bakanlığı’nın aşı konusunda toplumsal farkındalık yaratmak üzere kullanıma açtığı internet sitesinde, aşı hakkında yanlış bilinen gerçeklere de yer verdi.
Bakanlığın Nisan 2018’de yaptığı açıklamaya göre, çocuğuna aşı yaptırmayı reddeden aile sayısı 2011’de 183’ken, 2016’da 12 bine, 2017’de 23 bine çıktı.
TIKLAYIN – Bakanlıktan “Aşıda Toplumsal Farkındalık” için İnternet Sitesi
Sağlık Bakanlığı, aşı karşıtlığının artmasının ardından, “aşı” konusunda bilgilendirmelerin yaptığı “aşı-sağlık” başlıklı internet sitesi hazırladı. İnternet sitesinde, aşıyla ilgili doğru bilinen yanlışlar, aşının ne olduğu, aşı içerikleri, türleri, yararları, Türkiye’de aşının tarihi gibi başlıklar var.
TIKLAYIN – TTB’den Altı Soruda “Neden Aşı Yaptırmalıyız?”
Türk Tabipleri Birliği (TTB) de özellikle çocukluk dönemi aşılama oranlarının düşmesi, çocuklarına aşı yaptırmayan aile sayısının yükselmesi ve buna bağlı olarak artabilecek bulaşıcı hastalık riskine karşı “Aşı Candır Kampanyası”nı başlatmıştı.
Beş yanlış ve doğrusu
Bakanlığın açıklamasında “yanlışlardan” bazıları şöyle:
YANLIŞ: Aşılar güvenli değildir.
Doğrusu: Aşılar son derece güvenilir biyolojik ürünlerdir. Üretim ve dağıtım aşamalarında çok sıkı kontrolden geçerler. Türkiye’de kullanılan aşılar, Dünya Sağlık Örgütü tarafından önerilen ve onaylanan GMP (İyi Üretim Prosedürleri) kurallarına uygun üretilmiş ve uluslararası referans laboratuarlarında test edilmiş aşılardır. Bir aşının ülkemizde kullanılabilmesi için öncelikle üreticiler tarafından aşıların güvenli ve etkili olduğunun Bakanlığa kanıtlanması gerekir.
YANLIŞ: Aşılar faydalı değildir.
Doğrusu: Dünya çapında halen her yıl bir milyondan fazla insan aşı ile önlenebilir hastalıklar yüzünden ölüyor. Bu hastalıkların birçoğu aşılama programı sayesinde Türkiye’de hiç görülmüyor ya da nadir görülüyor. Aşılar, birçok bebek, çocuk ve erişkinleri öldüren veya zarar veren bulaşıcı hastalıkları önleyebilir. Çocuk aşısız ise kızamık, çocuk felci, menenjit, tetanoz, sarılık gibi pek çok aşı ile önlenebilir hastalık ve bunların yol açabileceği sakatlık ve ölüm riski altındadır.
YANLIŞ: Aşılar otizme neden olur.
Doğrusu: Kızamık-kabakulak-kızamıkçık (KKK) aşısı (veya başka bir aşı) ile otizm veya otistik bozukluklar arasında bir bağlantı olduğuna dair bir kanıt yoktur. 1998 yılında, KKK aşısı ile otizm arasında olası bir ilişki olduğunu öne süren makale ciddi şekilde kusurlu bulunarak yayınlanan dergi tarafından geri çekildi. Bu makalenin yazarı 2010 yılında Genel Tıp Konseyi tarafından “mesleki görevini kötüye kullanmadan” dolayı suçlu bulundu ve doktorluk lisansı iptal edildi. Yapılan birçok çalışmada, KKK ile otizm arasında herhangi bir bağlantı olmadığına dair güçlü kanıtlara ulaşıldı.
YANLIŞ: Aşılar zararlıdır.
Doğrusu: Aşılar son derece güvenilir biyolojik ürünler olmakla birlikte herhangi bir ilaç gibi bazı yan etkilere neden olabilir. Bu yan etkilerin çoğunluğu hafif ateş, aşı uygulanan bölgede kızarıklık, şişlik, ağrı gibi hafif yan etkilerdir. Bu yan etkiler sadece birkaç gün sürer ve tedavi edilebilir. Ciddi yan etkiler son derece nadirdir. Her durumda bebek/çocuğun aşı ile korunabilir hastalıklara yakalanma ve bu hastalıklara bağlı nedenlerle ölme ya da sakat kalma olasılığı, aşılama ile oluşabilecek istenmeyen etkilerin görülme olasılığı ile karşılaştırılamayacak kadar fazladır.
YANLIŞ: Aşıların içerisinde çocuğa zararlı olabilecek maddeler var.
Doğrusu: Aşılar; bağışıklık sistemimizi uyararak bağışıklık gelişmesini sağlayan antijen olarak isimlendirilen maddeleri ve çok az miktarlarda da aşının yapımında, güvenli ve etkili olmasında rol alan maddeleri içerirler. Herhangi bir aşı geliştirilirken çok kapsamlı laboratuvar ve saha çalışmaları ile güvenli oldukları gösterildikten sonra ruhsat alır.