“Bırakın gölge öğretmeni, otizmli çocuğumu okula almak istemediler”

Ayşegül Özbek
Facebook Twitter

Yüz yüze eğitimin başlanmasıyla birlikte otizmli öğrenciler ve ailelerinin yoğun yaşadığı sorunlardan biri “Kolaylaştırıcı kişi” yaygın adıyla “gölge öğretmen/abi/abla” konusu oldu.

Okullar, ellerine “pandemiye özel” yazı ulaşmadığını gerekçe göstererek, ailenin sağladığı personeli-gölge öğretmeni okula almak istemiyor.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın 8 Ocak 2020’de yayınladığı genelgeyle birlikte, okullarda otizmli çocuklar için gölge öğretmenler artık yer alabiliyor.

TIKLAYIN – Otizmli Çocuklar İçin Gölge Öğretmen Uygulaması Hayata Geçiyor

TIKLAYIN – “‘Gölge Öğretmen’ Özel Gereksinimli Tüm Çocukları Kapsamalı”

Hatice Kayaförü de 8,5 yaşındaki otizmli çocuğunun okuduğu Zeytinburnu’ndaki Nuripaşa İlköğretim Okulu’na alınmadığını söyledi. “Bırakın gölge öğretmeni, bugün çocuğumu da okula almak istemediler, biliyor musunuz?”

“Benim çocuğum ders yapamıyorsa, kimsenin çocuğu yapmasın”

Kayaförü, çocuğuna destek olması için kendi imkanlarıyla gölge öğretmen tuttuğunu aktardı. Ancak bugün pandemi bahane edilerek gölge öğretmenin okula alınmadığını belirtti.

“Arka kapıdan okula girerek tepkimi gösterdim. Bana ‘çocuklar ders yapıyor, sessiz olun’ dediler. ‘Benim çocuğum ders yapamıyorsa, kimsenin çocuğu yapmasın’ diye isyan ettim. Bunu söylemeye mecbur ettiler beni.”

Geçen sene de benzer problemler yaşadıklarını ancak Milli Eğitim’in direktifiyle okulun gölge öğretmeni almak zorunda kaldığını belirtti.

“Ocak ayında gölge öğretmen resmileşmesine rağmen, almıyorlar. E-nabızdan bir rapor gerekiyormuş, onu da yaptım. ‘Dilekçe yazacaksın, kabul gelirse ondan sonra alacağız’ diyorlar. ‘Pandemi var, kalabalık olurmuş.’ Sınıfların mevcudu zaten 40 kişi, şimdi 15-16 kişi var. Öğrenci olsa 40 kişi yazacaklar yani.

“Çocuğum sadece sosyalleşsin istiyorum”

“Gölge öğretmen virüs getirebilirmiş. Sınıf öğretmen de getirebilir o zaman. Müdür yardımcısı benimle inatlaştı bugün, alırdın almazdın diye… Gölge öğretmen ayrı mesele, bir de benim çocuğumu okula almayacakmış. Sonra almak zorunda kaldılar çocuğu. Nasıl almaz?!
“Bilirkişi atamış çocuk kaynaştırma öğrencisi diye. Bu sene de diyor bu çocuk özel eğitim sınıfına girsin, normal çocukların arasına girmesin, böyle gruplama yapıyorlar. Gölge öğretmen bahanesi, çocuğu istemiyorlar aslında.

“Çocuk diğerlerine göre hareketli, biliyorum. Bizim beklentimiz sadece sosyalleşmesi çocuğumun. Gölge öğretmene de kendi cebimizden para veriyoruz.”

“Bir hafta içinde 4-5 vaka ulaştı”

İstanbul Otizm Gönüllüleri Derneği Genel Sekreteri Sarah Başar ise son bir haftadır gölge abla/abinin okuld akabul edilmediği 4-5 vakanın kendilerine ulaştığını belirtti.

“Cuma akşamı da bir üyemiz aradı, gölge ablayı okul kabul etmiyormuş. Zaten sürekli önümüze set çıkarıyorlar buna alışmıştık ama gölge abla resmi olarak ocak ayından beri yürürlükte olan bir durum. Okulların kabul etmeme gerekçesi de pandemiye dair henüz bir bilgilendirme gelmiyormuş. Bir hafta içinde 4-5 vaka geldi bize. Gruplarda da yazıyorlar bunu, konuşuluyor. Türkiye Otizmli Anneleri grubunda veliler gölge abla/abi meselesi kaul edilmedi mi diye… Belki de ilçe milli eğitim müdürlükleri yeniden uyarılmalı bu konuda.

“Her şey için yazı isteniyor, bu kazanılmış hak oysaki”

“Yani her şey için yazı isteniyor. Bu sonuçta kazanılmış bir hak. Durum belli zaten. Tekrar tekrar aynı şeyleri döndürüp duruyoruz. Çocuklar zaten geriye gidiyor.

“Ayrıca gölge öğretmeni zaten aileler tutuyor. Milli Eğitim buna izin verdi. Ankara ve Aksaray’daki olaylardan sonra bakan bizzat kendisi açıkladı. Her şey için ayrı ayrı yazı, yönetmelik mi çıkarılacak.”