“Eğitime devamlılıkta ilk vazgeçilen kız çocuğu”

Ali Dinç Temmuz 2023 Türkçe
Facebook Twitter

Açık Alan Derneği, IPS İletişim Vakfı/bianet’i ziyaret etti. Seda Özdemir Şimşek “Derin Yoksulluk Ağı olarak bize ya da insan hakları temelinde çalışan diğer sivil toplum örgütlerine tüm vatandaşların desteğini bekliyoruz” dedi.

IPS İletişim Vakfı/bianet; sivil toplumun güçlendirilmesi, düzenli iletişim kanallarının oluşturulması ve birlikte çalışma olanaklarının artırılması hedefiyle insan hakları, toplumsal cinsiyet eşitliği, kadın, LGBTİ+, göçmen/mülteci, ekoloji, engelli hakları, hukuk ve medya alanında çalışan STK’lerle yapmaya başladığı görüşmelerin üçüncüsünü Açık Alan Derneği’yle gerçekleştirdi.

Atölye BİA’daki görüşmede bianet’i Murat İnceoğlu, Vecih Cuzdan ve Ali Dinç temsil etti.

Görüşmeye Açık Alan Derneği’nden Şeyma Batman, Seda Özdemir Şimşek ve Önder Uçar katıldı, çalışmaları hakkında bilgi verdi.

bianet ve Açık Alan Derneği nasıl daha çok birlikte çalışabilecekleri üzerinde durdu, işbirliği konularını değerlendirdi.

“Temel amacımız hak ihlallerini görünür kılmak”

Açık Alan Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Şeyma Batman derneğin çalışmaları ile ilgili “Temel amacımız örnekler üzerinden hak ihlallerini görünür kılmak. Elimizde ciddi bir veri tabanı var. Bu örneklerden modeller oluşturup yerel yönetimlere sunuyoruz. Hızlı çözüm için de krizdeki eve gidiyoruz. Orada bir kriz var o kriz çocuğun doktora götürülmesi, ilaç alınması ya da eve acil bir gıdanın girmesi oluyor. Böyle durumlar için ani destek sürecimiz var” dedi.

Seçim sonrasında artan ekonomik kriz nedeniyle ani desteklerine ara vermek zorunda kaldıklarını aktaran Batman “Bağışçılarımız yüzde 80’i bireysel bağışçı ve maaşla geçinen insanlar. Dolayısıyla kişiler de zor durumda kaldılar. Seçim sonrasında tepki iptalleri de oldu. Sürdürülebilirliğimizi sağlamak ve istihdam sayımızı arttırmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

“Kız çocukları bakım veren olarak görülüyor”

Açık Alan Derneği/ Derin Yoksulluk Ağı Proje ve Kaynak Geliştirme Sorumlusu Seda Özdemir Şimsek kız çocuklarının eğitime devamlılıkta özel bir durumu olduğunu belirterek “anne bir şekilde istihdama katılırsa; evdeki yaşlıya, çocuğa, engelli biri varsa engelliye ya da evin çekip çevrilmesi kız çocuk üzerinden oluyor. Toplumsal cinsiyette de asli görevi haline dönüşüyor. Bu yüzden de eğitime devamlılıkta ilk vazgeçilen kız çocuğu oluyor” dedi.

“Uzun vadede süreklilik sorunumuz olabilir”

Derin Yoksulluk Ağı Savunu ve Araştırma Sorumlusu Önder Uçar ise iletişimde oldukları hanelerle sürekliliği sağlamanın öneminden şu sözlerle bahsetti:

“Bizim ulaşabildiğimiz hanelerden veriyi kolaylıkla çekebilmemiz gerekiyor. Biz zaten bunun altyapısını oluşturmaya başladık. Fakat burada uzun vadede söyle bir sorunumuz olacak gibi gözüküyor. Bizim bu veriyi toplayabilmemizin nedeni kişilerle sürekli bağlar kurabilmemiz. O bağların kurulması da o yardımların sürekliliğiyle olan bir durum. Maalesef seçimlerden sonra zor duruma düştüğümüz için ani destekleri askıya almak durumunda kaldık. Bu sürekliliğin bir kere sarsılması Derin Yoksulluk Ağı’nın bu veriyi alabildiğimiz kaynağımızın kuruması anlamına gelebilir.”