İşle virüsün ne alakası var?

Yağmur Karagöz
Facebook Twitter

Çocuklar muhteşem sorular sormaya devam ediyor. “Çocuklar Soruyor Büyükler Yanıtlıyor” serisinin üçüncü bölümünde çocuklar koronavirüs sürecine dair merak ettiklerini sordu İş Güvenliği Uzmanı ve Hijyen Eğitmeni Ayhan Özaslan, TTB Merkez Konseyi Genel Sekreteri Dr. Bülent Nazım Yılmaz, TTB Covid-19 İzleme Grubu Üyesi Prof. Dr. Özlem Kurt Azap, Çiftçi Sen Eski Kurucu Genel Başkanı Tarım Uzmanı Abdullah Aysu ve Eğitim Teknolojileri Uzmanı Fatih Kürşat Cansu yanıtladı.

Yetişkinlerin bile doğru soruları soramadığı, bilgi kirliliği ile dolu bir ortamda, çocukların kendi ifadeleriyle sordukları soruların hepimizi bilimselliğe biraz daha yaklaştırması umuduyla.

“İşle virüsün ne alakası var?”

2. sınıf öğrencisi Melis Su Kazaz “İşle virüsün ne alakası var” diye sordu İş Güvenliği Uzmanı ve Hijyen Eğitmeni Ayhan Özaslan yanıtladı: “Önce iş güvenliği uzmanları ne iş yapar bundan bahsetmem lazım. İş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri ile beraber, çalışanların sağlığını korumak ve onların kazaya uğramalarını önlemek için çeşitli çalışmalar yapar. İş kazası işyerinde başımıza gelen her türlü olay olduğu için orada virüsü kaparak hasta olmamız da bir iş kazasıdır. Bu kazalara karşı tedbirler almamız gerekir. iş kazasını önlemek adına yapılan çalışmaların en önemlisi kaynağında mücadele. Öncelikle amaç mümkün olabiliyorsa insanları evinden çalışmaya teşvik etmektir…”

“Koronavirüse yakalanırsak nasıl kurtuluruz?”

2. sınıf öğrencisi Aleks “Koronavirüse yakalanırsak nasıl kurtuluruz?” diye sordu, TTB Merkez Konseyi Genel Sekreteri Dr. Bülent Nazım Yılmaz tedavini sürecini anlattı: ” Hastalandığımızda yapacağımız şey geçmişteki uygulamalardan farklı değil. Ateşimiz çıkarsa, öksürüğümüz artarsa ve çok halsizleşirsek en yakındaki hekime giderek muayene olmalıyız. Dinlenip tedavimizi olduktan sonra da bu hastalıktan kurtuluruz…”

TTB Covid-19 İzleme Grubu Üyesi Prof. Dr. Özlem Kurt Azap da Aleks’e hastalığın nasıl bulaştığını ve nasıl korunması gerektiğini anlattı: “Covid-19’dan nasıl korunacağımızı bilmek için hastalığın nasıl bulaştığını bilmeliyiz. Hastalık etkeni olan virüs, damlacık ve temas yoluyla bulaşır. Damlacıkla bulaş; kişilerin öksürmesi, hapşırması sırasında havaya saçılan parçacıklarla olur. Bunu önlemek için avucumuzun içine değil, dirseğimize, daha da iyisi bir mendile öksürüp aksırmalıyız. Virüs ayrıca temas yoluyla da bulaşır. Bunu önlemenin yolu da ellerimizi sık sık yıkamak, suya ve sabuna kolayca ulaşamıyorsak da kolonya ile silmektir…”

“Sizce? Hiç yarasa yenir mi?”

2. Sınıf öğrencisi Nehir, “Sizce hiç yarasa yenir mi?” diye sordu, Çiftçi Sen Eski Kurucu Genel Başkanı, Tarım Uzmanı Abdullah Aysu yanıtladı: “Çin’de yaşayanlar açlık, kıtlık ve hastalık sonrasında mecbur kalarak yarasa yemeye başladı. Bu zamanla bir alışkanlığa ve kültüre dönüştü. Her ne kadar tüm hayvanların yenmesi kabul edilebilir bir durum olmasa da, koronavirüsün de sadece yarasa kaynaklı olduğunu söylemek de doğru olmaz. Önemli olan ekolojik alanları koruyarak doğanın kendi döngüsünü sürdürmesini sağlamamız, kâr hırsıyla doğal alanları ortadan kaldırmamamız. Bunları yapmadığımız sürece bu tür hastalıklarla karşılaşmaya devam edebiliriz…”

 “Hangi bilgisayar oyunlarını oynayabilirim?”

2. sınıf öğrencisi Jasmin Doğa, “Hangi bilgisayar oyunlarını oynayabilirim?” diye sordu, Eğitim Teknolojileri Uzmanı Fatih Kürşat Cansu yanıtladı: “Özellikle bu dönemde oyunlarından, arkadaşlarından, okullarından uzak kalan çocuklar için mantık, matematik gibi temel becerilere katkıda bulunacak oyunları tavsiye ediyorum. Temel matematik oyunu olan, bu dönemde ücretsiz olarak sunulan MangaHigh, özellikle ilkokul öğrencilerinin severek oynadığı bir oyun olan Ateş ve Su, ağırlıklı olarak mantık oyunlarından oluşan MentalUp, National Geographic Society tarafından öğrencilerde zooloji ve ekoloji farkındalığı yaratmak için geliştirilmiş, farklı coğrafyalardaki hayvan ve bitkiler hakkında bilgi edinebileceğiniz Animal Jam, matematik tabanlı ve interaktif unsurlar içeren ücretsiz Prodigy, son olarak da çocuklara mantığı, matematiği ve satrancı sevdirecek, dünya satranç şampiyonunu Magnus Carlsen’in de katkı sunduğu Dragonbox Games.”

“Çocuklar Soruyor Büyükler Yanıtlıyor” yazıları için sorularını gönderen 1. sınıf öğrencisi Liyan Demirel ve 2. Sınıf öğrencileri Berra Kurtulmuş, Metehan, Aslan Çınar, Deniz Elhan, Hanzade Alya Hacıoğlu Nehir Alev, Emre, Burçak, Aleks, Jasmin Doğa, Kutad, Alya Su, Melis Su ve Yunus ile öğretmenleri Ozan Fındık’a çok teşekkür ederiz. Her zaman bir çocuk merakında kalmaları dileğiyle…