“Onunla birlikte: Nitelikli bir kız gücü”

Beyza Kural
Facebook Twitter

Dünya Kız Çocukları Günü’nün bu yılki teması Kız çocuklarının eğitimi ve yeteneğine odaklanıyor.

11 Ekim, 2012 yılından beri Dünya Kız Çocukları Günü olarak kutlanıyor. Birleşmiş Milletler, bu günü kız çocuklarının cinsiyetlerinden ötürü maruz kaldığı eşitsizlik konusundaki farkındalığın artırılması amacıyla ilan etti.

Bu yılki tema ise kız çocuklarının eğitimi ve yeteneğine odaklanıyor; “Onunla Birlikte: Nitelikli Bir Kız Gücü”  (With Her: A Skilled GirlForce)

“Kız çocuklarının iş dünyasına başarılı geçişi sağlanmalı”

Birleşmiş Milletler, 11 Ekim ile ilgili açıklamasında bu yıl seçilen temanın arka planını şöyle aktarıyor:

“Bugünün kız çocuğu nesli inovasyon ve otomasyonun dönüştürdüğü bir iş dünyasına girmeye hazırlanıyor. Eğitimli ve nitelikli çalışanlar oldukça rağbet görüyor olsa da – çoğunluğu kadın olmak üzere – genç insanların yaklaşık dörtte biri ne çalışıyor ne de herhangi bir eğitim veya kursa devam ediyor.

“Önümüzdeki on yıl içinde işgücüne katılacak olan 600 milyonu genç kız olmak üzere 1 milyar genç insanın gelişmekte olan ülkelerde yaşayan yüzde 90’ından fazlası düşük ücretlerin verildiği ya da hiç ödeme yapılmadığı, suistimal ve istismarın yaygın olduğu kayıt dışı sektörlerde çalışacak.

“11 Ekim Dünya Kız Çocukları gününde var olan eğitim fırsatlarını genişletmek ve yeni yollar açmak için tüm kız çocuklarıyla yan yana çalışıyor ve tüm uluslararası kamuoyunu kız çocuklarının iş dünyasına başarılı bir şekilde geçişini sağlama konusunu yeniden düşünmeye çağırıyoruz.

“Dünya Kız Çocukları Günü, ‘Onunla Birlikte: Nitelikli Bir Kız Gücü’ temasıyla yola çıkarak, kız çocuklarının en acil ihtiyaçlarını ve istihdam edilebilmelerini sağlayacak yetenekleri kazanma fırsatlarını savunmak, bunlara dikkat ve yatırım çekmek için tüm ortak ve paydaşları bir araya getirme konusunda yıl boyu sürecek bir çabanın da başlangıcı olacak.”

“İstediğimiz her şeyi yapabiliriz”

UNWomen, bugün için her şeye rağmen ilerleyen kız çocuklarının ilham verici hikayelerini hatırlattı.

Onlardan bazıları;

“Kızlara istediğimiz her şeyi yapabileceğimizi, oğlanlara da hiçbir konuda onlardan daha zayıf ya da yetersiz olmadığımızı kanıtlamaya çalışıyorum.”

Raphaela Lacerda, Brezilya Rio de Janeiro’da kız çocuklarını güçlendirmeyi amaçlayan bir programın katılılımcısı.

Lacerda, 19 yaşındaki Dayane Santos ile birlikte yaşam tecrübeleri hakkında dürüstçe konuşmak için cesaret etmek üzerine ısrar ediyor.

Bir yıl boyunca programa katıldıktan sonra Santos okulunu bitirdi, tam zamanlı bir işe girdi ve bir rol model olarak kız çocukları için çalışmaya devam ediyor. Lacerda uluslarası kozmetik firmasında işe başladı, bunun yanında kız çocuklarının güçlendirilmesi için toplantıları organize ediyor.

15 yaşındaki Khayrath Mohamed Kombo ve Eno Ekanem daha iyi bir dünya için kod yazıyor.

Ethiopia Adddia Ababa’daki ilk kod yazma kampına 34 Afrika ülkesinden 80’in üzerinde kız çocuğu katıldı.

Kombo, cinsiyet eşitliği ile ilgili bir animasyonun hazırlanmasında yer aldı. Ekanem, ulaşımın olmadığı kırsla kesimlere ilaç ulaştıracak drone ile ilgili çalışıyor.

Ekanem, “Bilgisayar biliminin her zaman oğlan çocukları için olduğunun düşünülmesi nedeniyle, kız çocukları sektörde ayrımcılığa uğruyor” diyor.

Ne yapmalı?

“Tıpkı oğlanlar gibi kızlar da doktor, avukat olabilir, eğer desteklenirsek her şeyi yapabiliriz. Sadece bazı fırsatlara sahip olmak istiyoruz.”

Fatima Ansari, Pakistan

UNICEF, “Nitelikli Bir Kız Gücü” için küresel toplumun yapması gerekenleri şöyle sıralıyor:

  •  Kapsayıcı eğitime ulaşımın hızlıca genişletilmesi,
  •  Kız çocuklarının hayatları ve işler için temel, aktarılabilir, işe özel becerileri geliştirebilmeleri için eğitimde niteliği ve cinsiyet duyarlılığı geliştirmek,
  •  Engelli kız çocuklarını güçlendirmek için kapsayıcı ve erişebilir okulların,  eğitim ve öğretim fırsatlarının oluşturulması,
  •   Kız çocuklarının oğlan çocukları ile aynı öğrenme ve kariyer fırsatlarına sahip olması için toplumsal cinsiyet rollerini ve önyargıları değiştirmek,
  •  Kız çocuklarının bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik eğitimindeki katılımını arttırmak,
  •  Kız çocuklarının okuldan iş hayatını geçişlerini desteklemek için girişimler yaratmak,
  •  Kadın girişimciler için kurumsal gelişim ve nakde erişimi mümkün kılmak,
  •   Hükümetler ve özel firmalar arasında Kız çocuklarına yardımcı olup onları iş hayatına katmak için stratejik ortaklıklar kurmak. (BK)

* Fotoğraf: http://www.unwomen.org/ Empodera