Çocuklar için 8 endişe ve 8 umut

UNICEF
Facebook Twitter

Çocuk Haklarına dair Sözleşme’nin kabulünün 30. yılı dolayısıyla UNICEF Genel Direktörü Henrietta Fore bir açık mektup yayınlayarak çocuklara yönelik giderek büyüyen ve geleceğe ilişkin tehditlere dikkat çekti.

Fore mektubunda sürüp giden çatışmaların, daha da kötüye giden iklim krizinin, gençler arasında zihinsel hastalıkların yaygınlaşmasının ve çevrim içi yayılan yanlış bilgilerin günümüzde çocuklara yönelik belli başlı tehditler olduğuna işaret etti.

Mektup, dünyada en yaygın biçimde onaylanan insan hakları anlaşması konumunda olan Çocuk Haklarına dair Sözleşme’nin 30. Yıldönümüne ilişkin UNICEF kutlaması çerçevesinde yayınlandı.

Çocuklar için sekiz tehdit

Dünya çocukları açısından sorun oluşturan ve giderek büyüyen sekiz tehdit mektupta şöyle özetlendi:

  • Sürüp giden çatışmalar,
  • Kirlilik ve iklim krizi,
  • Zihinsel sağlık alanında olumsuz gidiş,
  • Kitlesel göç ve nüfus hareketleri,
  • Devletsizlik,
  • Geleceğin işleri için yeni beceriler,
  • Veri hakları ve özel yaşamın çevrimiçi gizliliği,
  • Çevrimiçi yanlış bilgiler.

“Eşitsizlikler derinleşiyor”

Fore mektubunda şunları dile getirdi:

“Sizin kuşağınız, yani bugünün çocukları, zamanında ebeveynlerinizin zihinlerinde bile canlandıramayacakları kadar yeni bir dizi güçlükle ve küresel ölçüde değişikliklerle karşı karşıya. İklimimiz tahminlerin ötesinde değişmekte. Eşitsizlikler derinleşmekte. Teknoloji dünyayı algılama biçimimizi dönüşüme uğratmakta ve her zaman olduğundan daha çok sayıda aile göç yollarında. Çocukluk dediğimiz dönem artık değişmiştir ve bizim de yaklaşımlarımızı buna göre değiştirmemiz gerekmektedir.”

Çatışmalara ilişkin, çatışma halinde olan ülke sayısının Çocuk Haklarına dair Sözleşme’nin kabul yılı olan 1989’dan bu yana en fazla sayıya ulaştığı kaydedilen mektupta, bugün her dört çocuktan birinin şiddetli çatışmaların ya da doğal afetlerin etkilediği ülkelerde yaşadığı belirtildi.

İklim değişikliği

Mektubun iklim değişikliğiyle ilgili uyarısında ise çocukların şimdiden küresel iklim krizine tanık oldukları aktarıldı:

“Aşırı hava olaylarının yaygınlaşması, zehirli hava, uzun süren kuraklıklar ve seller hep bu krizin parçasıdır ve bütün bunlar en çok da en yoksul ve en güç durumdaki çocukları etkilemektedir.

“Hükümetlerin ve iş çevrelerinin, fosil yakıt tüketiminin azaltılmasında, daha temiz tarımsal, sınai ve ulaştırma sistemleri geliştirilmesinde ve yenilenebilir enerji kaynaklarında ölçek büyütülmesini hedefleyen yatırımlarda birlikte çalışması gerekmektedir.”

Dijital ortamın yerlileri

Ayrıca çocukların çoğunluğunun çevrimiçi yanlış bilgilerle dolu bir dijital ortamın yerlileri olarak büyüyecek olmalarına ilişkin kaygıyı da dile getiren mektup, gerçek olanın kurgu olandan ayırt edilemez hale geldiği bir çevrimiçi ortamın kurumlara ve bilgi kaynaklarına duyulan güvene büyük zarar verebileceği uyarısında bulundu.

Zihinsel sağlık sorunlarının ÇHS’nin benimsenmesinden bu yana yaygınlaştığına ve bugün depresyonun gençler arasındaki engellilik durumlarının başlıca nedenlerinden biri haline geldiğine de dikkat çekildi.

“Siz konuşuyorsunuz, biz dinliyoruz”

Mektup son olarak çocukların ve gençlerin kendilerinin ve akranlarının karşılaştıkları güçlüklerin aşılmasını sağlayacak çözümler için dünyanın çeşitli yerlerinde yarattıkları hareketleri takdirle karşılamakta ve dünya liderlerine de bu öncü hareketleri izleme çağrısında bulundu:

“Günümüzün çocukları ve gençleri hemen harekete geçilmesine yönelik taleplerde öncülük ediyor, yaşadığınız dünya hakkında yeni şeyler öğrenmek ve onu şekillendirmek için sizleri güçlendiriyor. Şimdi sizler konuşuyorsunuz ve bizler de dinliyoruz.”

  • Etiketler