Boğulma vakalarına karşı çocuklar için ücretsiz yüzme dersi

Temmuz 2023 Türkçe
Facebook Twitter

Hava sıcaklığının 40 dereceyi geçtiği bazı şehirlerde çocuklara ücretsiz yüzme dersi verilirken, dün de Kocaeli’de bir çocuk serinlemek için girdiği gölette boğuldu.

Diyarbakır, Urfa, Şırnak, Batman, Siirt, Adana ve Hakkari’de boğulma vakalarına karşı Gençlik ve Spor müdürlükleri, belediyeler ve kaymakamlıklar düzenledikleri kurslarla çocuklara yüzme eğitimi veriyor.

Hava sıcaklığının yer yer 40 dereceyi aştığı bölgelerde sulama kanalı, nehir ve göletler gibi riskli alanlarda her yıl çok sayıda çocuk ölümü oluyor.

Öte yandan dün (23 Temmuz) Kocaeli’de gölete giren 15 yaşındaki çocuk boğuldu. İzmit ilçesinde arkadaşlarıyla serinlemek için gölete giren Berat Efe A, bir süre sonra suda çırpınmaya başladı. Çevredekilerin ihbarı üzerine bölgeye polis, jandarma, sağlık ve itfaiye ekibi sevk edildi. Suda yapılan aramanın ardından göletten çıkarılan çocuğun yaşamını yitirdiği belirlendi.

Çocuklar, mevcut havuzların yanı sıra kent merkezleri ve ilçelerde kurulan portatif havuzlarda antrenörler ve eğitmenlerden ücretsiz yüzme eğitimi alıyor.

Diyarbakır’da beş ilçede kapalı havuz açıldı

Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Spor Hizmetleri Müdürü Aydın Çetin, ailelerin, çocuklarını güvenle havuzlara gönderebileceğini belirterek, “Sadece bu yıl 5 ilçemizde yeni kapalı havuzlar açıldı. Kalan bütün ilçelerimizde portatif havuzlarımız var. Bütün ilçelerimize kapalı havuzlar yapılacak. Böylelikle bu proje 3 aylık değil, yıl boyunca sürmüş olacak” dedi.

Şırnak’ta 10 yılda 36 kişi boğuldu

AFAD İl Müdürü Muzaffer İşlek, “Şırnak’ta son 10 yılda yaz aylarında risk taşıyan alanlarda suya giren 36 kişi boğuldu. Kurum olarak boğulma vakalarını sıfıra indirmek için yıl içerisinde okullarda eğitim verdik” dedi.

Urfa’da 51 adet seyyar havuz

Kentte Valilik ve Büyükşehir Belediyesi ile ilçe belediyelerinin yanı sıra Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü bünyesindeki açık, kapalı ve seyyar 51 havuz da ücretsiz hizmet veriyor.

Yüzme antrenörü Mehmet Akyol da çocuk ve gençlere eğitim verdiklerini ifade ederek, bu derslerin dışında yetenekli çocukları yüzme takımına alıp performans grubu oluşturduklarını, müsabakalara da katıldıklarını belirtti.

Batman’da 12 havuz

Kentte DSİ tarafından tüm okullarda eğitim verilirken, sulama kanallarının geçtiği köylerde bilgilendirme çalışması yapıldı.

Gençlik ve Spor İl Müdürü Mehmet Şafi Özperk, 12 havuzda gençlerin ve çocukların güvenli ve sağlıklı bir ortamda yüzme ihtiyacını karşılayıp, eğitim aldığını belirterek, geçen yıl 20 bin kişinin havuzlardan istifade ettiğini kaydetti.

Eğitim alan çocuklardan Abdullah Mat, akranlarına seslenerek, “Baraj gölüne girmemelerini ve ücretsiz havuzlardan istifade etmelerini öneriyorum” dedi.

Siirt’te 3 bin 500 çocuğa yüzme eğitimi

Yüzme antrenörü Halil Taş her yıl olduğu gibi bu yıl da açtıkları kurslara katılımın yüksek olduğunu, yüzme eğitimlerini antrenörler eşliğinde verdiklerini belirtti. Kentte 4 havuzda günde 3 bin 500 çocuk yüzme eğitimi alıyor.

Adana’da boğulma vakalarının çoğunluğu sulama kanallarında

Kent merkezi ve ilçelerde 11’i portatif 15 havuzun bulunduğunu ifade eden Gençlik ve Spor İl Müdürü Muzaffer Çintimar, bu yıl yaklaşık 38 bin çocuğa eğitim verdiklerini aktardı.

Çintimar, kentte boğulma vakalarının genel olarak sulama kanallarında gerçekleştiğine işaret ederek, “Belgeli 30 antrenörümüz ve 15 cankurtaranımızla bu faaliyetler sürüyor” dedi. Kentte ayrıca Büyükşehir Belediyesince 14’ü portatif olmak üzere 40 havuzda yüzme eğitimi veriliyor.

Hakkari’de hedef 5 bin çocuk

Gençlik ve Spor İl Müdürü Emin Yıldırım, “15 günlük süreçte bin öğrencimize yüzme eğitimi verdik. Hedefimiz yaz tatilinde en az 5 bin çocuk ve gence yüzmeyi öğretmek” dedi.

Antrenör Mahir İdem de 5-18 yaş aralığındaki çocukları yüzmeyle buluşturduklarını belirterek “Temel eğitim dersleri veriyoruz. Çocuklar isterse onlara stil öğretiyoruz ve yarışlara hazırlıyoruz. Burada başarılı sporcular da çıkıyor” dedi.

  • Etiketler