Çocuk Haklarının Hafıza Kutusu: Aktivistler, uzmanlar anlatıyor

Sadece Çocuk
Facebook Twitter

Sadece Çocuk girişimiyle hayata geçirilen “Çocuk Hakları ve Bellek Söyleşileri” “sadece çocuk hafıza kutusu” ve YouTube’tan izlenebilir.

Çocuk hakları alanında bir arşiv oluşturma niteliği taşıyan Sadece Çocuk, çocuğun insan hakları ve çocuk hakları hareketine dair hak temelli bir bellek oluşturma çabasıyla kuruldu.

TIKLAYIN – Çocukların Haklarını #Hatırlıyormusunuz?

Sadece Çocuk; aktivistler, girişimler, platformlar, sivil toplum örgütleri, sendikalar, meslek odaları, üniversiteler, yayınevleri, medya, tiyatro, sinema, müze gibi pek çok mecra ve kişinin deneyimlerini biriktiriyor. Çocuk Hakları ve Bellek Söyleşileri de hak temelli bellek oluşturma çabalarından biri.

Alper Şen, Alper Yalçın, Behiye Erinç Taş ve Emrah Kırımsoy’dan oluşan gönüllü bir ekip tarafından ve Celal Musaoğlu, Dilan Şahin, Halil Yetis, Leyla Kalkanlı, Onur Metin, Şiyar Dicle ve Ömer Şamlı’nın katkılarıyla görüşmeler kayıt altına alındı. Videolar gün be gün youtube kanalına yüklenecek.


Güney Haştemoğlu, Türkiye’de ilk kez adalet sistemindeki çocukları gündeme taşıdı, suça itilmiş çocuklara rehabilitasyon ve çeşitli eğitim imkanları ulaştırarak kamu ve sivil toplum kuruluşlarına iyi örnekler sundu. 

Söyleşiler, Çocuk Haklarına dair Sözleşme’nin oluşturulması, Türkiye’de de referans olarak alınmasından bu yana çocuk hakları ve çocuk hakları hareketiyle ilgili; ilham verici, güçlendirici veya kaygı verici olay veya referans noktalarını hatırlayıp, dijital ortamda hatırlatmaya katkı vermeyi amaçlıyor.


Çocuk ve Gençlik Çalışmaları Uzmanı Ceren Suntekin ve Tarlabaşı Toplum Merkezi (TTM), İstanbul’un çok boyutlu dezavantajlı bölgelerinden biri olan Tarlabaşı’nda hak temelli yaklaşımla semt sakinlerine eğitsel, sosyal ve psikolojik destek sağlıyor.

Şu ana kadar söyleşi yapılan kişiler şöyle; Aysun Koca, Ayşe Beyazova, Aytül Özcan, Binnaz Demircan, Cem Avcı, Ceren Aşık, Ceren Suntekin, Ceylan Ekin Işık, Çiğdem Ertak, Dilan Ok, Duygu Şahlar, Elif Ergezen, Emin Timur, Erhan Üstündağ, Esma Demir, Ezgi Koman, Fahriye Cengiz, Filiz Yörükoğlu, Gamze Yeneş, Gazal Bayram Koluman, Gökçe Baltacı, Gözde Durmuş, Gül Koçak Almış, Gülbahar Güzel, Gülmay Gümüşhan, Güney Haştemoğlu, Hilal Uygun, Hüseyin Şan, İlker Kılıçer, Kübra Kalender, Mehmet Onur Yılmaz, Mehtap Alişan, Melda Akbaş, Melek Oral, Merve Sayhan, Mesut Oyar, Muhammed Sayhan, Nergis Demir, Nevin Özgün, Nüket Atalay, Özgür Ahmet, Rojin Demir, Şahin Antakyalıoğlu, Şebnem Aktolga, Şengül Dağtekin, Şêrko Kanîwar, Şevval İrem Çakar, Taşkın Adıgüzel, Yeter Erel Yuma, Zeynep Kılıç, Zeynep Yıldız ile Çakıl Derneği ve Şubadap Çocuk’tan temsilciler.