Çocuk istismarının önlenmesine ilişkin Meclis Araştırma Komisyonu kuruldu

Ocak 2023 Türkçe
Facebook Twitter

19 üyeden oluşacak komisyonun çalışma süresi 3 ay olacak ve gerektiğinde Ankara dışında da çalışabilecek.

Hiranur Vakfı kurucusunun kızı H.K.G’nin 6 yaşındayken zorla evlendirilmesi ve evlendirildiği erkekçe istismara maruz bırakılması ile her türlü çocuk istismarının önlenmesine ilişkin araştırma komisyonu kuruldu.

TBMM Genel Kurulunda, “6 yaşındaki bir kız çocuğunun evlilik adı altında cinsel istismara maruz bırakılması olayının araştırılarak benzer olayların yaşanmaması ve her türlü çocuk istismarının önlenmesi için alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi” amacıyla Meclis Araştırma Komisyonu kurulması kabul edildi.

Genel Kurulda, siyasi parti gruplarının, çocuk istismarlarının araştırılmasına ilişkin önergeleri, birleştirilerek ele alındı.

İYİ Parti Grubu adına söz alan Gaziantep Milletvekili İmam Hüseyin Filiz, çocukların istismardan korunması için önleyici ve koruyucu yaklaşıma sahip, etkili, çocuk odaklı, hak temelli, bütüncül bir çocuk koruma sistemi ve sistemi denetleyecek bağımsız bir izleme mekanizmasının etkin şekilde kurulmasını önerdi.

İYİ Parti Aksaray Milletvekili Ayhan Erel, istismarın büyük ölçüde gerçekleştiği yurtlar ve kurumların “iktidar eliyle korunduğu ve pek çok istismar olayının üzerinin kapatıldığı” endişesinin toplumda yaygın olduğunu söyledi.

İstanbul Sözleşmesi

HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu ise şunları söyledi:

“Kadınların da çocukların da şiddetten ve istismardan korunmasını sağlayan en güçlü mekanizma İstanbul Sözleşmesi’nden çıkıldı ve sözleşmeden çıkılmasının Anayasa’ya aykırı olduğunun reddi kararı da -daha karar yayınlanmadı ve elimize geçmedi ama- haberlerde görülüyor ki Danıştay tarafından onandı. Aslında herkes bundan utanç duymalı. İstanbul Sözleşmesi’nden çıkıldığından beri denetimsizlik arttı ve artık ne kadın cinayetleri ne çocuk istismarları konusunda sağlıklı veriler edinemiyoruz.”

CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, komisyonun geç kurulduğunu belirterek, “Eğer gerçekten istismarla mücadele etmek istiyorsanız, bu sözde vakıflar istedi diye, çocuğu kasten evliliğe zorlamanın cezalandırılmasını öngören İstanbul Sözleşmesi’nden birkaç oy için çekilmeyeceksiniz” dedi.

Yapılan görüşmelerin ardından, komisyon kurulması kabul edildi; tüm siyasi partiler olumlu yönde oy kullandı. 19 üyeden oluşacak komisyonun çalışma süresi 3 ay olacak ve gerektiğinde Ankara dışında da çalışabilecek.