“Çocukları korumak için yapılan her çalışma geçtir”

Ayşegül Özbek
Facebook Twitter

Akademisyenler, uzmanlar, çocuk alanında çalışan meslek mensupları, yüksek lisans öğrencileri, alan öğrencileri, çocuk istismarı ve ihmali ile ilgili bilgi edinmek isteyen herkes 19-21 Kasım tarihleri arasında bir araya geliyor.

Aralarında çocuk gelişim uzmanı, sosyal hizmet uzmanı, uzman psikolog, adli tıp uzmanı, psikiyatrist, hukukçuların da bulunduğu yaklaşık 35 profesyonelin sunumlarıyla yer alacağı Çocuk İstismarı ve İhmali ile Mücadele Kongresi, İstanbul’da üç gün sürecek. Kongre, İstanbul’da bir erkek tarafından 29 Aralık 2020’de öldürülen akademisyen Aylin Sözer anısına düzenleniyor.

Kongreye çocuk istismarı ve ihmali ile ilgili bilimsel temelli bilgi edinmek isteyen herkes katılabilir.

Kongrede konuşulacak bazı konu başlıkları: Çocuk cinsel istismarı, duygusal istismar, çocuk yaşta evlilikler, çocuk işçiliği, ensest, edebiyatta çocuk istismarı, çevrimiçi çocuk istismarı, çocuklara yönelik ticari cinsel sömürü.

Çocuk İstismarı ve İhmali ile Mücadele Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Dernek Sözcüsü Volkan Çolakoğlu, tamamıyla çocuk istismarı ve ihmali ile mücadele temasıyla, bu çapta bir kongrenin daha önce yapılmadığını söylüyor.

“Temel prensip, olmadan önlemek”

Çocuk İstismarı ve İhmali ile Mücadele Derneği 23 Nisan 2018 yılında, İstanbul merkezli olarak kuruldu. Dört yıla yakın zamandır faaliyet gösteren dernek, Türkiye genelinde binlerce gönüllüsüyle çocukların her türlü ihmal ve istismardan korunması adına faaliyetlerini sürdürüyor.

Volkan Çolakoğlu derneği ve çalışmalarını şu sözlerle anlatıyor:

“Kurulurken oluşturduğumuz temel prensip, istismar olayları yaşanmadan çocukları korumak. Bu doğrultuda da en önemli konu tabi ki eğitim. Ancak yalnızca çocukların eğitimi ile sonuca varmamız çok zor. Aileler bu konuda çok eksik. Her alandan ve kesimden insanların çocuk istismarı ve ihmali ile ilgili daha bilgili ve bilinçli olması çok önemli. Aynı zamanda derneğimiz istismara maruz kalmış çocuklarımıza ücretsiz hukuki ve psikolojik destek sağlamaktadır. Yaşanmış vakalardan biliyoruz ki, bir çocuk istismara maruz kaldıktan sonra ruhundaki yarayı kapatmamız çok zor. Sanık ne kadar ağır ceza alırsa alsın, o minik kalpler çok yıpranıyor. Bu sebeple olmadan önlemek, korumak asli vazifemiz. Biz de bu amaç doğrultusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”

“Çocukları korumak için yapılan her çalışma geçtir” diyen Çolakoğlu ekliyor, “Bu tür çalışmaların yıllar önce yapılmış, sonuçları çıkarılmış ve uygulama aşamasına geçilmiş olması gerekirdi.”

Her alandan uzman katılacak

Çolakoğlu şöyle devam ediyor:

“Ancak ülkemiz ne yazık ki acıdan beslenen bir toplum. Bir istismar haberi basına ya da sosyal medyaya düştüğünde, herkes öfkesini nefretini kusarken, başka bir çocuk istismara maruz kalmasın diye çaba göstermeyip, ertesi gün hiçbir şey olmamış gibi hayatlarına devam ediyorlar. Kongreyi ilk yapan en önemli unsur, her alandan uzmanın katılımıyla multidisipliner bir çalışmanın olması. Bu mücadele tek bir meslek grubunun sorumluluğu altında değil çünkü. Daha önce farklı meslek alanlarında çocuk istismarının incelendiği bilimsel çalışmalar yapıldı. Emek veren herkesi de yürekten kutluyorum. Ancak sorunun çözümü aşamasında yetersiz kalındı. Sorunlar konuşuldu, çözüm aşamasına geçilemedi. Bizim temel gayemiz çözüm yolları oluşturmak.”

Peki, bu çapta bir profesyonel buluşması neleri kapsıyor? Çocuk istismarı gibi Türkiye’de hep gündemde olan bir konuya nasıl katkı sağlayacak kongre?

Volkan Çolakoğlu, kongrenin katacağı en önemli değerin, kongre sonrası yapacakları çalışmalar olacağını aktarıyor:

“Bu çapta bir çalışma hem akademiye, hem meslek mensuplarına, hem de alan öğrencilerine farklı bakış açıları kazandırarak bilgi donanımlarını artıracak. Çocuk istismarı yalnızca ülkemizin değil, tüm dünyanın en önemli sorunu. Ne yazık ki, dünyada insan türü olduğu sürece de bu sorun devam edecek. Tamamen ortadan kaldırmamız imkânsız. Ancak bilimsel temelli koruyucu çalışmalarla daha fazla çocuğumuzu güvenli bir şekilde büyütüp, topluma beden ve ruh sağlığı yerinde bireyler olarak kazandırabiliriz.

“Kongre her yıl farklı şehirde yapılacak”

“Kongrenin ülkemize katacağı en önemli değer, kongre sonrası yapacağımız çalışmalar olacak. Biz bu kongreyi hazırlarken beş yıllık planlama ile çalışma yaptık. İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük illerimizde önemli kongre, konferans ve etkinlikler yapılabiliyor. Ancak ülkemizin büyük bir kesimi bu çalışmalara uzak kalıyor. Kongre her yıl farklı bir şehirde yapılacak ve o bölgelerdeki insanlar da bu çalışmalardan faydalanabilecek.

“Kongre bitiminden sonra hazırlayacağımız sonuç bildirgelerini ilgili devlet kurumlarımıza göndererek de soruna çözüm arayışına gireceğiz. Örnek olarak, kongrede hukuk alanında yapılan çalışmalardan üreteceğimiz sonuç bildirgesini Adalet Bakanlığı’na sunup, sorunların çözümüne devlet eliyle katkı sağlanmasını isteyeceğiz. 2022 yılında yapılacak kongre öncesinde de, bakanlıklardan taleplerimizi inceleyip, olumlu karşılıklar görmüşsek, tabi ki alkışlayacağız. O bakanlıklar bizim bakanlıklarımız. Bakanlar, siyasi iktidarlar gelip geçer, kurumlar baki kalır. Taleplerimiz doğrultusunda bir çalışma yapılmamışsa da, bir sivil toplum kuruluşu olarak, toplum adına ve çocuklarımız adına hesap soracağız, neden bir şey yapılmadığı için.”

Sana Söylüyoruz: Müziğin öğretici gücü

Öte yandan dernek olarak “Sana Söylüyoruz” projesi de 20 Kasım Çocuk Hakları Gününde tanıtılacak. Bu proje ile ilgili olarak ise şu bilgiyi veriyor Çolakoğlu:

“Sürprizin büyüsü bozulmaması adına proje detaylarını paylaşmak istemiyorum ama çocuklarımızı korumada çok etkin olacak bir çalışma. Müziğin öğretici gücüne inanamayacaksınız. Projeyi hazırlayan çok değerli Gülhan Gündüz’e ve katkı sağlayan sanatçılara tüm çocuklarımız için teşekkür ediyorum.

“Eklemem gereken çok önemli bir husus da, kongreye konuşmacı olarak katılan tüm akademisyenler ve alan uzmanları, büyük bir gönüllülükle, hiçbir maddi talepleri olmaksızın yalnızca çocukların güvenli geleceğine katkı sunabilmek için teveccüh gösterip davetimize icabet ettiler. Aracılığınızla da tüm konuşmacılarımıza şahsım ve derneğimiz adına teşekkürlerimizi sunuyorum.”

Kongre hakkında detaylı bilgi için burayı tıklayın.