“Devlet çocuk koruma yükümlülüğünü hiçbir kişiye, yapıya devredemez”

Şubat 2023 Türkçe
Facebook Twitter

Afet – Çocuk Sivil Koordinasyon Ekibi, Diyanet’in evlat edilen çocukla “evlilik” yapılabileceği sözü ve İHH’nin koruma altına aldığı Suriyeli depremzede çocuklarla ilgili olarak açıklama yayınladı.

Afet – Çocuk Sivil Koordinasyon Ekibi, deprem sonrası refakatsiz kalan çocuklar, Diyanet’in “evlilik” açıklamaları gibi çocuk hakları alanında yaşanan olumsuzlukları sıralayarak “Çocukların Takipçisiyiz” dedi.

Ekip  şu bilgileri sıraladı:

“Devlet yalnızca refakatsiz ve kimliği tespit edilemeyen çocukların değil, tüm çocukların güvenliğinden sorumludur.

“Devlet çocuk koruma yükümlülüğünü hiçbir kişiye veya yapıya devredemez.

“Devletin; ulusal, etnik ve çeşitli diğer kimlikleri ne olursa olsun, tüm çocukları koruma yükümlülüğü vardır.

“Diyanet İşleri Başkanlığı’nın evlat edinme konusu üzerinden çocuk istismarını olağan gösteren açıklaması Türk Medeni Kanunu ile Çocuk Koruma Kanunu’na aykırıdır ve Türk Ceza Kanunu’na göre suça teşviktir.

“Diyanet İşleri Başkanlığı dahil olmak üzere hiçbir kurum yasalara aykırı söylem ve eylemde bulunamaz.”

Ne olmuştu?

Maraş’ta dokuz saat arayla meydana gelen ve 11 ilde yıkıma yol açan iki büyük depremde ailesini kaybeden ve refakatsiz en az 20 çocuğun iktidara yakınlığıyla bilinen İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından bu eve yerleştirildiği ortaya çıkmıştı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı yetkilisi, söz konusu ihbarın ardından bakanlık personellerinin polis ekipleriyle birlikte villaya gittiğini ve konutun Aynur Akdeniz isimli İHH yöneticisine ait olduğu bilgisine ulaştıklarını ifade etti. Bakanlık kaynağı, Aynur Akdeniz ile 20 Suriyeli depremzede çocuk ve 7 annenin Hatay’ın Kırıkhan ilçesinde geçmişte de dernekle iletişim halinde olduğunu söyledi.

Öte yandan Diyanet, “Depremzede çocuklar evlat edinilebilir mi?” sorusuna evlat edilen çocukla “evlilik” yapılabileceği yanıtını vermiş ve “Evlat edinen ile evlatlık arasında evlenme engeli doğmaz” demiş. Diyanet’in bu açıklaması tepkiyle karşılanmış ve Medeni Kanun hatırlatılmıştı.