Futbol ligleri kız çocuklarına neden kapalı?

Melin Durmaz
Facebook Twitter

Türkiye’de 16 yaş altındaki kız çocukları futbol liglerinde oynayamıyor. Futbol okulları ve kulüplerinde 12 yaşına kadar belirli bir aşamaya gelen kız çocuklarının bu yaştan sonra önü kapanıyor. Çünkü 12-15 yaş arası çocukların oynayabileceği kızlar ligi yok.

Bu konuda resmi bir yasak yok fakat federasyon kurulları kız çocuklarının başvurusunu kabul etmiyor. İsminin açıklanmasını istemeyen bir futbol kulübü yetkilisi, “Ataerkil futbol sisteminin yazılı olmayan kuralları, erkeklerin birleştiği nokta” diyor.

“Kızların katılımı engelleniyor”

Konuya dair bianet’e konuşan ve adının açıklanmasını istemeyen bir kulüp yetkilisi, şöyle dedi: “Amatör futbolda bir amatör kurul var ve amatör futboldaki lig uygulamalarına bu kurul karar veriyor. Bu kurulun talimatlarında oynanacak liglerin erkek ligi olacağına dair hiçbir ibare yok. Dolayısıyla başvurunun reddedilmesinde resmi bir gerekçe de yok.

“Fakat kurulun kendisinin içinde aldığı, kızların katılımının uygun olmadığına dair bir karar var. Klasik bir uygulama olarak kızların katılımı engelleniyor.”

“Yazılı bir kural yok, ataerkil bakış açısı böyle”

Kız çocuklarının bu konuya dair yaşadığı sıkıntıyı bir örnekle anlatan yetkili şöyle dedi:

“İzmir’de bir kızımız var futbol oynamak istiyor fakat liglerde yer alamıyor. Dolayısıyla erkeklerle oynamak istiyor, federasyona başvuruyor ve izin alamıyor.

“Olayın temeli şu: Türkiye’de kadın futbol liglerinde 2006 doğumlular, yani 16 yaş altındaki kız çocukları ligde oynayamıyor. Alt sınıf koyup küçük çocuklar rekabetçi bir lig içinde yer alıp zarar görmesin diye. Mantık bu.

“Çocuklara siz alt yapı liglerinde oynayın deniyor. U17, u15 ve u13 şampiyonası var. Fakat pratikte anlamlı bir şekilde yapılamıyor. Çocuklar 1 sene çalışıyorlar ve 1 haftalık etap oynayıp eve dönüyorlar. Çok iyi takımsa belki 1-2 maç daha gidip final oynayabiliyorlar ama ciddi bir alt yapıda oynama imkânı çok kız çocuklarının.

“Çocuklar kendilerine lig arıyor ve karma futbolda bir şekilde yer almaya çabalıyorlar. Ligin sonuna geldik fakat Türkiye Futbol Federasyonu henüz geçtiğimiz sezonun alt yapı sezonunun ne zaman yapılacağını bile açıklamadı.”

“Amatör futbolda bir amatör kurul var ve amatör futboldaki lig uygulamalarına bu kurul karar veriyor. Bu kurulun talimatlarında oynanacak liglerin erkek ligi olacağına dair hiçbir ibare yok. Dolayısıyla başvurunun reddedilmesinde resmi bir gerekçe de yok.

“Fakat kurulun kendisinin içinde aldığı, kızların katılımının uygun olmadığına dair bir karar var. Klasik bir uygulama olarak kızların katılımı engelleniyor. Zaman zaman Anadolu’nun ilgili illeri bu kurul kararından haberdar olmadığı için lige katılan kızlar dahi oluyor. Yani bu kontrol altındaki bir alan değil.

“Durum böyle olunca bu resmileşmemiş bir engel çıkartıyor kız çocuklarının futbol oynamasına. Ve bu çocukların başka futbol oynama imkânı da yok.

“Türkiye’de yönetimlerde kadın yok”

Yetkili, Hollanda Futbol Federasyonu’nun amatör kadın ve erkek futbolcuların aynı ligde oynamasına izin verilmesini örnek gösterdi.

“Yurtdışında ise karma futbola ileri yaşlara kadar izin veriliyor. Kız ve erkeklerin birlikte futbol oynaması Avrupa’da izin verilen bir şey.

“Türkiye Futbol Federasyonu’nun yönetiminde de Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu’nda da Amatör Kurul’da da kadın yok. Kız çocuklarının futbol oynamasına tamamen bir erkek kararı olarak blokaj var.

‘Kızların futbola erişimi hakkaniyetli olmalı’

“Kızlarla erkeklerin bir arada oynayamayacağına dair birtakım nedenler dile getiriliyor.

“Bu konuda İngiliz Federasyonu’nun yaptığı detaylı bir çalışma var. 11 ya da 12 yaşından başlayıp bir üniversite ile birlikte kızların oynamasına izin veriyorlar. Kızları bir sezon boyunca psikolojik ve fizyolojik olarak gözlemleyip bunu raporluyorlar.

“Türkiye’de bu çalışmalar yapılmamış ama Türkiye kadınının bir İngiliz kadınına göre daha aşağıda olacağını düşünmek çok anlamsız. Alt yaşlardan kızların futbola erişiminin hakkaniyetli bir hale getirilmesi gerekiyor.”

Konuyla ilgili Change.org’da “Kız Futbolcuların Kariyerlerine Engel Olunmasın” başlıklı bir imza kampanyası başlatıldı.