Karikatürist ve Adli tıp uzmanı akademisyen Prof. Dr. Halis Dokgöz’ün “Karikatürlerle Çocuk Hakları Sözleşmesi” kitabı yayınlandı.
Çocuk Alanında Çalışan Avukatlar Ağı (ÇAÇAv) ve Akademisyen Yayınevi tarafından yayınlanan kitap, hem çocukların hem de çocukların gelişiminden sorumlu yetişkinlerin çocuk hakları sözleşmesi maddelerini daha net anlaması için karikatürlerle anlatılıyor.
Karikatürler Ankara, Mersin, Adana, Bursa, Gaziantep, İzmir gibi illerde izleyicilerle buluşmuştu
Kitapla, çocukların fiziksel, cinsel, duygusal istismarını önlemek ve haklarını korumak için aileler, ebeveynler, çocuklar, gençler, okullar, öğretmenler, eğitimciler, çocuk ve ergen ruh sağlığı çalışanları, yasalar, resmi ve özel kurumlar, sivil toplum örgütleri, polis, jandarma, bilimsel araştırmalar, saha araştırmaları, toplum, medya gibi multidisipliner çalışmalarla hareket edilmesi ve bu doğrultuda çocuğun yüksek yararını gözeten politikalar oluşturulması yolunda çocuk haklarına katkı sağlaması amaçlanıyor.
“Adli Tıp Bülteni” dergisinin editörlüğünü yürüten Prof. Dr. Halis Dokgöz’ün “Güneşin Girmediği Yere”, “Çizgisel”, “Metafor” adında 3 karikatür kitabı ve 2019’da yayınlanan “Adli Tıp&Adli Bilimler” kitabı bulunuyor.
Prof. Dr. Halis Dokgöz hakkında
Çorum’da doğdu. 1989’da 19 Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. 1999’da İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi’nde Adli Tıp ihtisasını tamamladı. Halen Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı’nda öğretim üyesi (Prof. Dr.) olarak çalışıyor.
Karikatüre 1985’te başladı. İlk karikatürü aynı yıl “Kılçık” dergisinde yayınlandı. Daha sonra karikatürleri Gırgır, Limon, Çarşaf, Gümgüm, Akrep, Hallo, ArteFacto, Cumhuriyet, Bulvar, Bizim Gazete, Hürriyet, Milliyet, BirGün, Radikal ve Sabah gibi pek çok gazete ve dergide yayınlandı.
Karikatürleri Türkiye dışında Almanya, Fransa, İspanya, Belçika, Yunanistan, Romanya, Güney Kore, Polonya, İran, Kıbrıs, Portekiz, Kırgızistan, Rusya, Azerbaycan, Hindistan, Güney Kore, Sırbistan ve Çin gibi ülkelerde yayınlandı. Pek çok karma sergiye katıldı. İlk kişisel sergisini 1991’de Ankara’da 2.Tıp Fuarı’nda açtı. Çocuk hakları üzerine çizdiği karikatürlerini ve Metafor karikatürlerini pek çok şehirde sergiledi.
Halen Dünya Gazetesi ve Eleştirel Kültür Dergisine karikatür çiziyor.