BİA Çocuk Kitaplığı: Çocuklara ve gençlere yeni bir pencere

Sedat Yılmaz
Facebook Twitter

bianet Çocuk  olarak, savaş, ekolojik yıkım, ırk ve tür üstünlüğü, din farklılığı, bağnazlık, sınıf ve cins ayrımı, hor görme, ötekileştirme, düşmanlık, intikam, nefret ve sevgisizliğe hapsedilmek istenen ve hakları her geçen gün kısıtlanan çocuklara ve gençlere yeni bir pencere açmayı hedefliyoruz.

Bu kapsamda çocukların ve gençlerin sözüne daha fazla yer vermek ve yaygınlaştırmak amacıyla “BİA Çocuk Kitaplığı”nı kurduk.

Gazeteci Sedat Yılmaz bugünden itibaren, sürekli yenilenecek ve çocukların da katkı sağlayacağı bir kitaplıkla bianet sayfalarında yazılarıyla yer alacak.

“Çocuğun kendi tercihini yapabileceği…”

BİA Çocuk Kitaplığı’nda neler olacak? Takipçiler neler bulacak bu sayfalarda?

Birer birey olarak çocukların kendilerine ait bir dünyaları olması, sözlerini, duygularını ve düşüncelerini paylaşmaları ve fiziksel, zihinsel gelişimlerine katkı sunacak kitaplığı birlikte zenginleştirmeye davet ediyoruz.

Barışı, dostluğu, arkadaşlığı, sevgiyi, farklılıkları, paylaşımı erken yaşlarda kazanmaları, kitap sevgisini edinmeleri ve kitapla zaman geçirmeleri amacıyla kurduğumuz “bia Çocuk Kitaplığı” ile yaşına uygun, düşündüren, eğlendiren, dili ve görselliğiyle zengin kitap seçenekleri sunmaya çalışacağız.

Keyifli bir okuma alışkanlığını kazandırmak için çocuğun kendi tercihini yapabileceği kitaplığı, aynı zamanda “Şair çocuk ve yazar çocuk” gibi edebi eserlerin paylaşılacağı bir platform haline getirmeyi hedefliyoruz.

Çocuklar da ürettikleriyle yer alacak

Çocuklar da katkı sağlayacak bu sayfalara, biraz bundan söz eder misin?

Tabii… Görsel (video) kitap tanıtımlarıyla çocukların katkısına açık hale getirmek istediğimiz kitaplık ile sıfır yaş grubundan gençlere kadar geniş bir yelpazeye ulaşmak istiyoruz. BİA Çocuk Kitaplığı, eşitsiz ve farklı koşullarda yaşayan çocukların birbirini tanıması için fırsatlar yaratarak, çıkardıkları dergi, gazete gibi ürünlerin tanıtımını da yapmaya çalışacak.

Ebeveynlere kitap seçimlerinde rehber olacak

Ne tür kitaplar yer alacak kitaplıkta?

Irk ve tür üstünlüğü, din-mezhep farklılığı, bağnazlık, sınıf ve cins ayrımı, hor görme, ötekileştirme, düşmanlık, intikam, nefret, küfür ve savaş içeriklerinden arındırılmış, sevgiyi, dostluğu, arkadaşlığı, mutluluğu, umudu, paylaşımı esas alan ve her canlının hakkını savunan kitapların tanıtımına yer vereceğimiz bia Çocuk Kitaplığı, güncel, yeni çıkan, baskısı yenilenen her kategoriden esere açık olacak.

Aynı zamanda “kitap seçimi nasıl yapılmalı, neler göz önünde bulundurulmalı” gibi sorularla arayış içinde olan ebeveynlere rehber olabilecek, kaygılarını giderecek ve güven yaratacak bia Çocuk Kitaplığı, çocukların “Ne okumalıyım” sorusuna, yaşına uygun bilim, sanat, müzik, tarih, mizah ya da şiir kitapları gibi farklı tercihler sunabilecek.

Adil, eşitlikçi, ekolojik…

Böylece kendi yeteneklerini ve ilgi alanlarını çok daha kolay keşfetme şansına sahip olacak çocuklar, keyifli bir şekilde zaman geçirebilecekleri bir platforma ulaşmış olacaklar.

Bir başlangıç yapıyoruz, yolumuz uzun, umudumuz büyük. Güzel, adil, eşitlikçi, ekolojik, demokratik bir dünya umudunu hep birlikte büyütmek için siz değerli çocukları, ebeveynleri, öğretmenleri ve yayınevlerini farklı fikirleriyle katkı sunmaya davet ediyoruz.

NOT: Tanıtım, eser, video ve önerilerinizi biacocukkitapligi@bianet.org adresinden ulaştırabilirsiniz.