Emine Gizem Çetiner: Bu kötülüğü hep birlikte durduralım

Evrim Kepenek Ağustos 2023 Türkçe
Facebook Twitter

Fotoğraflar: Emine Gizem Çetiner’in kendi arşivi

Urfa’da Osmangazi Caddesi üzerindeki İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde bir kadın 19 gündür şöyle sesleniyor:

“7 yıl önce Karaman’da Ensar Vakfı’nda çocuklar tecavüze uğradı. Milli Eğitim Müdürü çocukları koruyamadı. Bu milli eğitim müdürü yıllar sonra ödül gibi Urfa’ya Milli Eğitim Müdürü olarak atandı. Karaman’daki çocukları koruyamayan Urfa’nın masum çocuklarını nasıl koruyacak? Benim çocuğum yok sizin çocuklarınız için mücadele ediyorum. Kötülük serseri bir kurşun gibidir kime geleceği belli olmaz. Gelin bu kötülüğü hep birlikte durduralım.”

Emine Gizem Çetiner, biz bu haber için konuşurken bir yandan da bir saat sonra (16.30) başlayacağı eylem için hazırlık yapıyor. “Heyecanlı ve öfkeliyim ama en çok da bu eylemin bireyselden daha çok toplumsallaşmasını istiyorum” diyor.

Ensar Vakfı yurdunda 2016 yılında 45 çocuğun cinsel istismara uğramasıyla ilgili açılan davada, hakkında soruşturma açılan üç yöneticiden birisi olan Asım Sultanoğlu, Urfa’ya İl Milli Eğitim Müdürü olarak atandı.

Sultanoğlu, 7 Ağustos’ta Urfa İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nde göreve başladı.

Emine Gizem Çetiner de Sultanoğlu’nu tam 19 gündür Urfa İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde protesto ediyor.

“Gittiğinde onurlu ve mutlu hissedeceğim”

bianet’e konuşan Çetiner, şunları söylüyor:

“Birazdan eyleme gideceğim ve eylemime destek gelmeye başladı. Bu beni mutlu ediyor. Şimdi değil ne zaman bu kişi buradaki görevinden gönderilirse o zaman kendimi onurlu ve mutlu hissedeceğim.”

Çetiner, eylem için Milli Eğitim Müdürlüğü önüne gittiğinde karşısında genelde 9-10 polis oluyor. Kimi zaman da Çetiner’le dalga geçercesine ona “başka birileri de gelecek mi?” diye soruyor. Çetiner, “Bu beni hiç rahatsız etmiyor onlar dalga geçseler de ben tek başıma olsam da eylemimi yapıyorum.”

“Bazıları ilk kez duyuyor”

Peki Çetiner’in sesini, anlattıklarını duyanlar ona ne diyor? Çetiner bu soruya şöyle yanıt veriyor:

“Ev kadınları geliyor bazen, ‘size destek olurduk fakat eşim kızar diye bir şey yapamıyorum’ diyor. Bazıları ilk kez duyduğunu söylüyor. Bazıları da inanmadığını söylüyor. Ben yine de onlara seslenmeye devam ediyorum.”

Emine Şenyaşar’dan esinlendi

Çetiner Urfa’nın Suruç ilçesinde 14 Haziran 2018’de AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın koruma ve yakınlarının saldırısı sonucu eşi ve iki oğlunu kaybeden Emine Şenyaşar’ın oturma eyleminden esinlendiğini söylüyor:

“Emine anne kararlı bir şekilde sesini duyurdu. Ben de onun gibi çocuklar için bu eylemi yapıyorum. Onun mücadelesi hepimize örnek.”

Emine Gizem Çetiner’e aile ve arkadaşları da destek veriyor:

“Urfa’lı bir ailenin kızıyım. Beni her kararımda desteklediler. Bu konuda biraz daha çekingenler bana güveniyorlar fakat insanların bana zarar vereceğinden korkuyorlar. Ben de onlara ‘benim çocuğum yok, tüm çocuklar için mücadele ediyorum’ diye yanıt veriyorum.”

“Benim talebim net. Başka illere tayin edildiği ancak istenmediği için gitmediğini bildiğimiz bu yöneticinin bizim ilimizden gönderilmesi. Bizim çocuklarımız kıymetsiz mi? Bizim çocuklarımızı kim koruyacak. Bu kişi buradan gönderilene kadar mücadele edeceğim.”

Ne olmuştu?

Karaman’da 2016 yılında 45 oğlan çocuğunun cinsel istismara maruz bırakılmasıyla ilgili hakkında soruşturma açılan üç yöneticiden biri olan Asım Sultanoğlu’nun Urfa İl Milli Eğitim Müdürü olarak atanması kenti ayağa kaldırmıştı. Urfa’da yapılan eylemlerde atamanın iptal edilmesi isteniyor.