“Ben okula nasıl gideceğim anne?”

Ayşegül Özbek
Facebook Twitter

Çiğdem Demir, Halide Dede ve Pınar Özdeniz… Bedensel, zeka engeli olan çocukların anneleri. Yaklaşık bir ay önce çocuklarının özel eğitim aldıkları ve sosyalleştikleri Samsun’daki Zafer Özel Eğitim Meslek Okulu’nun başka bir ilçeye taşınacağı haberini aldılar.

Okulun bulunduğu Atakum’a yaklaşık 20 kilometre uzaktaki Taflan’a taşınacak okulda; otizmli, down sendromlu, hafif zihinsel engeli ve çoklu engeli bulunan yaklaşık 110 lise seviyesinde çocuk eğitim alıyor. Okulun yerine ise velilere, BİLSEM (Millî Eğitim Bakanlığı Bilim ve Sanat Merkezleri) açılacağı söylenmiş.

Aileler okulun uzağa taşınmasından kaynaklı doğacak sıkıntılar nedeniyle kaygılı.

“Okula nasıl gideceğim anne?”

Pınar Özdeniz’in, lise 1’e giden 16 yaşındaki oğlu, hafif otizmli ve zeka geriliği var. “Sessiz sedasız okulumuzu taşımaya karar almışlar” diyor ve Atakum’dan okulun taşınacağı Taflan’a ulaşımın zor olacağını aktarıyor.

“Atakum’da oturuyoruz. Okulun taşınacağı mesafeye servisle neredeyse 40 dakika. Bizim çocuklarımız engelli. Çocuğum ilaç kullanıyor, kapalı alanda durmak istemiyor. 15 dakikaklık mesafeyi bile sevisle giderken darlanıyor. Serviste problem yaşanacak. Ayrıca benim çocuğumun idrar tutma sıkıntısı var. Altına kaçırma gibi durumu oluyor. Çocuğum da o kadar üzüldü ki. Çok fazla kavrayamıyor ama ‘okula nasıl gideceğim?’ diye sürekli sormaya başladı. ‘Neden taşınıyor anne?, Okula nasıl gideceğim anne?’ Hep kafasında kaygıları var. Bu çocuklar kolay adapte olamaz. Konu açılınca ‘Ben gidemem anne, ben gidemem anne’ diye sürekli bana bunu tekrarlıyor. Bu okula bile ilk vediğim zaman uzun bir süreç yaşadık alışsın diye. Ve bize aynı şeyi yeniden yaşatacaklar.”

“Okul ana yollara yakın olduğu için hemen gidebiliyorduk”

Peki, bir anne olarak kendisi ne gibi sorunlar yaşayacak?

“O kadar zor olacak ki, ne sen sor ne ben anlatayım durumu. Benim diğer çocuğum da engelli, 4 yaşında. Okuldaki çocuğum bazen altına kaçırıyor ya da ufak krizlere giriyor. Okul ana yollara yakın olduğu için hemen gidebiliyorum. Diğer çocuğu komşuya bırakıp  onunla ilgileniyorum. Ben şimdi böyle bir durumda ne yapacağım? Bunun kaygısı içinde düşünüp duruyoruz. Açıkçası bizim engelli çocuklarımızı kırsal bir yere atacaklar, bazı veliler çocuklarını sırtında getiriyor okula.”

“Hayatımız zaten zorlukla dolu”

Çiğdem Demir ise okulun taşınacağının bu pandemi sürecinde apar topar kesinleştiğini aktarıyor.

“Okul müdür yardımcımıza sordum ‘evet taşınıyor’ dediler. Taflan, merkeze yarım saat uzaklıkta. Yani konu Atakum İlçe Milli Eğitim ve İl Milli Eğitim’inin tasarrufunda çıkmış.

Hayatımız zorlukla dolu ne yapacağız, o kadar yolu servisle nasıl çekeceğiz bilmiyorum. Oğlumu da korku aldı, okul kapanıyor sandığı için anlattık durumu, öğretmenimizi aradık. Çocuk hasta olsa ben nasıl gideceğim okula? Çoklu engeli bulunan bir çocuk toplu taşıma aracına binemeyiz, 19 yaşında bedensel engeli ve kasılmaları olan bir çocuk, serebral palsi hastalığı var.

“Okulun yerine getirilecek BİLSEM, özel yetenekli çocuklara yönelik ve okullarından sonraki zamanda burada eğitim aldıkları bir kurum.

“Bizim karşı olduğumuz, topluma karşı kendilerini kabul ettirmek için uğraşan ve kendi özerklikleri için kendilerini var etmeye, hayata hazırlanmaya çalışan çocuklarımızı hayattan izole ettirilmesi. Sosyal etkinliklere bireysel olarak katılabilen, otellere gidip kendi branşlarıyla ilgili mesleki uygulamalar yapan, staj gören çocuklarımızın kanatlarını koparmak istenmesi.”

“Bizim çocuklarımız neden gözardı ediliyor”

Halise Dede’nin çocuğu ise 11. sınıfa başlayacak. Yüzde 50 zihinsel engeli, hiperaktivite ve dikkat eksikliği tanısı var.

“Servisle on kadar çocuğun 40 dakika sürecek bir servis yolculuğu yapması çok zor olacak. Çevre köylerde oturan çocuklar da var onları toplayıp bir saat sürebilir bu mesafe. Liseden sonra bizim durumumuzdaki çocukların gidebileceği okul yok. Burası 20 yıllık bir okul. Çocukları hayata adapte etmek adına faaliyet gösteren bir okul; mobilya, mutfak, sera atölyeleri var. Çocuklara meslek edindirmek adına faaliyet gösteren bir okul. Akademik eğitim de var tabii. Atakum’a Bilsem açma güzel bir düşünce ama onlar için uygun ortam hazırlanırken bizim çocuklarımız neden gözardı ediliyor?”